Horní obrázek
Linka
Média
Sobota 20.04.2024 08:57
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

17. 08. 2007, Je eutanazie opravdu nástrojem ďábla?

JIŘÍ PAROUBEK, předseda ČSSD

Zdroj: mfd. Přečteno: 1471x

-> Zpět

Nejsem lékař ani právník, na problém eutanazie se dívám jako člověk, občan i politik.

Tou největší hodnotou demokratické společnosti je svoboda. Svobodu jednotlivce chápu především jako možnost volby. Volby mezi možnostmi řešení, mezi různými alternativami. A to ve všech ohledech a ve všech oblastech.

Mám také silnou životní zkušenost, která se týkala mé rodiny, mých rodičů. Oba moji rodiče zemřeli po dlouhé těžké nemoci, když po dlouhé měsíce bylo podle lékařské diagnózy jasné, že dříve nebo později jejich život skončí. Nikomu z teoretiků, kteří mluví o posvátnosti života, bych nepřál, aby zažil, že jemu nejbližší a drazí lidé trpí. Trpí nesnesitelnými bolestmi a jsou v bezvýchodné osobní situaci a v posledních týdnech života v důsledku neléčitelného nádorového onemocnění nejsou mobilní fyzicky a vnímají každým dnem méně. Kdyby bylo možné zkrátit nesmírné utrpení mých drahých o den nebo o měsíc, rád bych to udělal. Na lurdský zázrak přece nemá smysl čekat.

Chápu, že možnost eutanazie je pouze krajní možností. Chápu také, čeho se někteří lidé bojí. Jde o to, aby případná možnost dobrovolného a lékařem asistovaného ukončení života nebyla zneužita. Nechci věci zlehčovat, eventuální zákon usměrňující eutanazii musí obsahovat takové zpětné vazby, které zneužití znemožní.

Myslím však, že otázka eutanazie nemůže být, nebo spíš nemá, nesmí být věcí politickou. Jinak řečeno, nepovažuji za možné, aby v této otázce byla uplatňována ve Sněmovně stranická kázeň, tedy závaznost hlasování v rámci politických klubů. O svém postoji k této otázce by měl každý poslanec rozhodnout sám za sebe. Zajímavý je postoj veřejnosti. Podle mně známého průzkumu podporuje myšlenku eutanazie 58 procent občanů. A to je silná občanská podpora. U sociálnědemokratických voličů je to dokonce 63 procent.



-> Zpět

Linka