Horní obrázek
Linka
Média
Sobota 20.04.2024 02:11
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

20. 08. 2007, Většina poslanců je proti eutanazii

jm

Zdroj: mfd. Přečteno: 1444x

-> Zpět

Podařilo se shromáždit odpovědi 186 poslanců. Z toho 92 je proti legalizaci eutanazie a jen šedesát je pro. Poměrně velkou skupinu tvoří ti, kteří nemají na věc jasný názor. Váhajících poslanců je 34.

Průzkum MF DNES: zákon o dobrovolné smrti by teď neprošel

Praha - Má, či nemá být v Česku povolena eutanazie, tedy smrt na přání nevyléčitelně nemocného a trpícího pacienta? Konečné rozhodnutí bude v rukou zákonodárců. A rozsáhlý průzkum jejich názorů má jasný závěr: nyní takový návrh nemá naději na úspěch.

Kdyby se poslanci rozhodovali dnes, eutanazie by neprošla. MF DNES kontaktovala telefonicky nebo pomocí SMS všech dvě stě členů Sněmovny.

Nejvíce nakloněni uzákonění eutanazie jsou sociální demokraté. Příkladem jim jde šéf strany Jiří Paroubek, který si asistovanou sebevraždu zvolil za zásadní politické téma. Na podporu svého názoru uvedl, že jeho rodiče před smrtí velmi trpěli. Průzkum mezi poslanci ukázal, že právě zkušenost s umíráním blízkých bývá často příčinou souhlasu.
Opravdu vážná debata na toto téma se v médiích i v parlamentu vede teprve několik týdnů. Rozpoutal ji poslanec ODS a lékař Boris Šťastný, který chce asi za rok předložit zákon, jenž by eutanazii umožnil. Ale muselo by to být pouze na osobní a opakovanou žádost nevyléčitelně nemocného pacienta. Lékaři by mu pouze připravili smrtící látku, aplikovat by si ji musel sám.

Veřejná diskuse dostala další impulz poté, co MF DNES popsala, jak nemocní Češi jezdí umírat do Švýcarska. Tamní zákony tolerují asistovanou sebevraždu, pokud ji někdo nedělá ze zištných důvodů. Přesto mnohé indicie napovídají tomu, že na tom jedna firma založila byznys. Společnost Dignitas z Forchu u Curychu jako jediná poskytuje eutanazii cizincům, a to za překvapivě volných podmínek. Cena je v přepočtu asi 60 tisíc korun.
Příklad Dignitas posloužil některým českým poslancům jako argument proti eutanazii. „Tento institut je zneužitelný, jak ukázaly vaše články ze Švýcarska,“ řekl například nezařazený poslanec Michal Pohanka.



-> Zpět

Linka