Horní obrázek
Linka
Média
Čtvrtek 28.03.2024 18:52
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

04. 09. 2004, Britové by uvítali eutanázii pro nevyléčitelně nemocné

Petr Fischer, zpravodaj BBC v Londýně

Zdroj: bbc. Přečteno: 1199x

-> Zpět

Dobrá smrt byla už ve starém Řecku snem každého člověka. Nešlo ovšem jenom o to netrápit příliš tělo. Lidé chtěli k Hádovi odejít především s nějakým duchovním výkonem nebo velkým činem.


čtvrtek 09. září 2004, 19:33 SEČ

BBC ČR/Eutanázie, dar dobré smrti, se do moderních společností vrátila už s důrazem na jeden tělesný rozměr.

Právo na dobrou smrt ale naráží na celou řadu problémů. Nejde jen o filozofii a staré křesťanské hodnoty, ale i o to, jak 'dobrou smrt' upravit v zákoně.

Stejně jako v Česku se i v Británii problém eutanázie čas od času vrací do veřejné diskuse - v těchto dnech Sněmovna lordů provádí oponenturu návrhu nového zákona, který by eutanázii umožňoval.

Británie by tak byla po Nizozemsku další zemí, kde by 'dobrá smrt' byla legální, je ovšem nutno dodat, že problémů kolem právních formulací je dost a dost.

Debata ve sněmovně

Ukázala to některá slyšení, která na toto téma proběhla ve Sněmovně lordů.

Ředitelka společnosti dobrovolníků podporujících eutanázii Deborah Annetsová nicméně tvrdí, že během slyšení se vše poněkud vyjasnilo.

Kupříkladu je jasné, že eutanázie se bude týkat jen pacientů dlouhodobě nemocných nevyléčitelnou chorobou, navíc akt eutanázie budou muset nakonec vykonat sami tím, že v nemocnici spolknou smrtelný jed.

Projednávaný zákon se podle Annetsové bude týkat jen těch vážných nemocí, které znemožňují člověku pohyb.

Bude umožněna přímá asistence lékaře, ale za velmi přísných podmínek.

"Nechceme, aby si lidé brali život předčasně, jenom proto, že ztratili možnost pohybu. Myslím, že v tomto směru budeme mít nejlepší zákon na světě."

Podpora Britů

Zatímco křesťanské církve v Británii z věroučných důvodů většinou eutanázii odmítají, Britové by ji podle posledních průzkumů naopak uvítali.

Pro zákon o dobré smrti se jich vyslovilo rovných 82 procent, což je málo vídaná masivní podpora, kterou Britové sdílejí snad jen v otázkách negativního vlivu médií na sexuální chování dětí.

Deset procent Britů je ochotno za eutanázií jet do ciziny.

V příslušném výboru Sněmovny lordů se ukázalo, že tento výsledek rezonuje i v parlamentu.

"Ale aby to nebylo špatně pochopeno - oněch 82 procent lidí se vyslovilo pro to, aby v případě dlouhotrvajících nevyléčitelných nemocí, při nichž utrpení dosahuje nesnesitelnou míru, měli pacienti možnost raději zvolit odchod ze světa," vysvětluje Annetsová.

I mezi lékaři by podle průzkumů existovala vzácná obecná shoda na tom, aby možnost eutanázie v určitých případech existovala, což potvrzuje i Deborah Annettsová:

"Naprostá většina lékařů je připravena pomoci lidem zemřít, když si to pacienti budou přát. Ale zároveň požadují jasnou regulaci, potřebují mít k dispozici jakéhosi průvodce, jak mají postupovat, aby byli zákonem ochráněni."

Existuje ještě jeden argument proti zneužívání eutanázie. Lidé v nemocnicích do poslední chvíle žádají o pomoc v přežití, o dobrou smrt pak žádají jen vyloženě ztracené případy dlouhodobě trpících.



-> Zpět

Linka