Horní obrázek
Linka
Média
Čtvrtek 28.03.2024 23:36
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

05. 02. 2008, Eutanazie po česku: právo odmítnout léčbu

x

Zdroj: deník. Přečteno: 1330x

-> Zpět

Deník/ Ošetřující lékař však nesmí udělat nic, co by vedlo k aktivnímu ukončení života sebevíc trpícího pacienta

Praha/ Dobrovolnou smrt pod rukama lékařů přináší druhá fáze reformy ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Pacient získává nejen plnou moc nad léčbou, ale také nad svým životem.
Nemocný totiž může odmítnout léčbu a dobrovolně zvolit smrt. Jeho přání musí být ale písemné a úředně ověřené, popřípadě stvrzené dvěma svědky. Vyplývá to z návrhu zásad zákona o zdravotních službách, který připravilo ministerstvo zdravotnictví.
„Právo odmítnout zdravotní službu vychází z Úmluvy o lidských právech a biomedicíně. Není to něco, co bychom si sami vymysleli a do zákona zakomponovali,“ vysvětlila náměstkyně ministra zdravotnictví Markéta Hellerová.

Svoboda volby

Podle právníků ovšem tento článek legalizuje teze některých náboženských skupin. „Odmítání krevních transfuzí příslušníky skupiny Svědků Jehovových se tak stává legálním rozhodnutím, ať má jakékoliv důsledky,“ míní právník Oldřich Choděra.
Podle něj jde o průlom, kdy si člověk sám bude rozhodovat o životě nebo smrti, a přitom nepůjde o eutanazii, tedy o usmrcení nevyléčitelně nemocné osoby.
„V žádném případě nemůžeme mluvit o eutanazii. Lékař nesmí udělat nic, co by vedlo k aktivnímu ukončení života pacienta,“ tvrdí Hellerová. Pokud se člověk rozhodne, aby nebyl oživován, musí tak učinit předem a své přání musí mít notářsky ověřené. „Rozhodne-li se tak v průběhu léčby, musí mu být vysvětleny všechny důsledky jeho rozhodnutí, což musí být zdokumentováno. Pacientovo rozhodnutí musí být opět písemné, úředně a svědecky stvrzené,“ dodala náměstkyně.

Lékaři jsou spíše pro

Lékařská veřejnost novinku vítá. „Pro mne je nejvyšší hodnotou v životě člověka možnost svobodného rozhodnutí,“ tvrdí Pavel Pafko, přednosta III. chirurgické kliniky FN Motol.
V podobném duchu hovoří také přední onkolog profesor Jiří Vorlíček. „Ve svobodné společnosti má člověk plné právo o sobě rozhodnout. Toto ustanovení platí nejen v zemích EU, ale i v USA. Pokud by se člověk rozhodl a připravil si pro nějaký případ písemné prohlášení, ale nakonec se rozhodl jinak, může toto své rozhodnutí kdykoliv vzít zpět,“ vysvětluje profesor Vorlíček. Někteří lékaři přesto přílišné nadšení brzdí. „Na jedné straně je to úžasná svoboda, na druhé straně to má háček. Musíme si uvědomit, že jde o nezvratné rozhodnutí. I když ho můžeme vzít zpět, asi už nedoženeme zpoždění, které by při takové léčbě vzniklo. A když takové rozhodnutí učiníme, ztrácíme naději. Ta vždy nějaká je,“ řekl Pražskému deníku profesor Milan Kvapil, přednosta interní kliniky nemocnice Motol.


Co poslanec, to názor

LUDVÍK HOVORKA, poslanec (KDU-ČSL): „Je to složité a citlivé téma na dlouhou diskusi. Eutanazie je pro lidovecké poslance tabu. Nově zmiňovaný návrh detailně neznám, ale zdá se, že i ten bude obtížně přijatelný. Pokud je šance člověka oživit i v jeho terminálním stadiu, pak by se v udržování života mělo pokračovat.“

JIŘÍ POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti (ODS): „V několika západních zemích je tento nebo podobný prvek součástí právního řádu. Ministerstvo spravedlnosti je připraveno odborně se podílet na daném návrhu. Připomínám, že dosud je nepodání léku nebo nezapojení život zabezpečujícího přístroje trestným činem. Osobně nejsem dokonce ani odpůrcem eutanazie. Jako právník však vnímám velká rizika a kladu si otázku, zda lze vůbec najít úpravu proti zneužití, takže jsem i vůči právu odmítnout léčbu zdrženlivý.“

DAVID RATH, poslanec, exministr zdravotnictví (ČSSD): „V tuto chvíli nejsem schopen vysypat z rukávu nějaký hotový názor. Naše strana má k eutanazii celkem vstřícné stanovisko, ale netuším, s čím nyní přijde ministr Julínek. Tyto věci jsou natolik citlivé, že záleží na každé jednotlivé formulaci. Můžete souhlasit s principem, může vám ale vadit něco konkrétního v textu. S myšlenkou práva odmítnout léčbu obecně problémy nemám.“

KATEŘINA JACQUES, předsedkyně poslaneckého klubu (SZ): „Neprodlužování života na přístrojové nebo lékové bázi je námět, který zelení vnímají jako vcelku přijatelné opatření. Určitě nejsme proti.“



-> Zpět

Linka