Horní obrázek
Linka
Média
Středa 24.04.2024 03:27
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

15. 07. 2008, Soud v Itálii povolil ženě po 16 letech v komatu zemřít

čtk

Zdroj: čtk. Přečteno: 1105x

-> Zpět

čtk// Řím 9. července (ČTK) - Italská justice dnes povolila odpojit od přístrojů ženu, která byla od roku 1992 v komatu, z něhož se již podle lékařů nemohla probrat. O eutanazii léta žádal její otec, informovala dnes agentura ANSA.

Odvolací soud v severoitalském Miláně povolil na žádost otce Eluany Englarové přerušit umělou výživu, kterou lékaři udržovali dívku při životě od jejích 16 let, kdy se po silniční nehodě dostala do komatu, z něhož se již nikdy neprobrala. Její otec žádal o právo na eutanazii od roku 1999.

Odvolací soud v Miláně dospěl k závěru, že je prokázáno, že stav mladé ženy je nezvratný a že by sama dala přednost smrti před tím, aby byla takto uměle udržována při životě, kdyby se sama mohla vyjádřit. Její případ připomíná Piergiorgia Welbyho, který trpěl svalovou dystrofií a žádal o právo na smrt, dokud jej lékař v roce 2006 neodpojil od dýchacího přístroje.

Osud Piergiorgia Welbyho vyvolal v Itálii velké pohnutí, zároveň však ukázal, že v otázce možnosti odmítnutí lékařské péče je na Apeninském poloostrově právní vakuum, ačkoli takové právo uznává italská ústava. Loni v únoru tak soudce odmítl povolit ukončení života jinému nemocnému trpícímu rovněž svalovou dystrofií. Diskuse v Itálii na toto téma je ještě složitější proto, že zde má velký vliv katolická církev, která odmítla Piergiorgia Welbyho pohřbít. Zdůvodnila to tím, že jeho "veřejně a opakovaně proklamovaná touha zemřít" odporovala církevní doktríně.



-> Zpět

Linka