Horní obrázek
Linka
Média
Čtvrtek 28.03.2024 20:55
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

20. 07. 2008, Zmáčknete knoflík a během pár vteřin jste mrtvý

ihned

Zdroj: ihned. Přečteno: 1579x

-> Zpět

SRN/ Nekonečnou diskusi o eutanazii razantně rozčeřil přístroj, který asistovanou sebevraždu velmi usnadňuje.

PRAHA 2. 4. 2008 (iHNed.cz) Zařízení velikosti krabice od bot představil koncem minulého týdne bývalý německý konzervativní politik Roger Kusch. Smrtícím médiem je chlorid draselný, který se používá při popravách v některých amerických věznicích.  

Abonent smrti si ho sám vstříkne do těla, konec nastává během několika vteřin. Někteří lékaři však právě s odkazem na popravy v USA záhy upozornili, že čas smrti občas může delší. Bulvární Bild Zeitung zhodnotil tento stroj na smrt slovy: “Je to perverzní!”  

Němci už nebudou muset za smrtí do Curychu  

Roger Kusch ovšem svůj vynález hájí: "Nevyléčitelně nemocní dostávají možnost, jak odejít ze života. Nikdo není nucen ho použít, ale já věřím, že přispěje k diskusi, která se dotýká tisíců lidí."  

Přístroj, který dostal název Perfuser, by měl být zájemcům pronajímán, přičemž by každé použití bylo konzultováno s lékařem. Ten by měl posoudit, jaké množství smrtící látky použít, aby smrt byla rychlá.  

Německý tisk v té souvislosti připomíná, že by o přístroj by mohl být zájem. V Německu je totiž asistovaná sebevražda nelegální, a tak ti, kteří chtějí odejít ze života, odjíždějí umřít do švýcarského Curychu. Zde sídlí organizace Dignitas, která eutanazii nabízí v praxi. Jejích služeb zatím využilo na sedm set lidí.  

Je to stejně nezákonné jako podat někomu žiletku  

Němečtí znalci zákona soudí, že tento způsob asistované sebevraždy právu neodporuje. "Pokud je nemocný člověk plně schopný chápat dosah svého rozhodnutí, pak pronajmout mu podobné zařízení není o nic nelegálnější než půjčit mu kuchyňský nůž nebo žiletku. Nelegální by to bylo jen v případě, že by potenciální sebevrah požádal někoho v místnosti, aby za něj zmáčkl tlačítko," uvedl například hamburský právník Gerhard Strate.  

Informace o tomto zařízení přichází krátce poté, co svět obletěla zpráva o Francouzce Chantal Sébireové, která osm let trpěla nevyléčitelným nádorem v obličeji a nepomáhal jí už ani morfin. Oslepla a nádor ji k nepoznání znetvořil, což ji ničilo i psychicky. Žena požádala francouzského soudce, aby lékařům umožnil asistovat při její sebevraždě, ten to však zamítl. Ženu záhy poté našli doma mrtvou. 

Zpráva o přístroji Perfuser pochopitelně vyvolala další spory mezi zastánci a odpůrci eutanazie. Z řady hlasů pro a proti se vymykal jeden, zveřejněný v internetové diskusi pod článkem v jednom z britských listů: „Pokud znáte někoho, kdo miluje špičkové technologie a hned musí mít každou novou hračičku, poraďte mu: Poslední model iPodu a osobní mašinku na sebevraždy.“

 



-> Zpět

Linka