Horní obrázek
Linka
Média
Pátek 19.04.2024 08:24
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

03. 08. 2008, Belgičtí politici chtějí eutanazii pro děti

pp

Zdroj: týden. Přečteno: 1244x

-> Zpět

Týden/ Čerstvě sestavené belgické vládě hrozí první krize. Liberální politici přišli s iniciativou na rozšíření existujícího zákona o eutanazii. Lékaři by podle ní měli mít možnost pomoci odejít ze života i smrtelně nemocným dětem. Asistovaná smrt za přítomnosti lékaře je v Belgii legální od roku 2002.

Strana Vlámských liberálů a demokratů (VLD) navrhuje, aby eutanazie byla možná u nezletilých s nevyléčitelnými chorobami a u lidí se stařeckou demencí, jestliže je to jejich přání.

Spory o morální oprávněnost „milosrdné smrti" se v Belgii opět vyostřily po zesnutí slavného vlámského spisovatele Hugo Clause minulý týden. Osmasedmdesátiletý spisiovatel, jenž byl několikrát navržen na Nobelovu cenu za literaturu, odešel ze života v nemocnici v Antverpách. Jeho vdova Veerle Claus-De Wittová pro list De Standaard uvedla, že požádal o eutanazii, protože trpěl Alzheimerovou nemocí. „Chtěl si sám určit okamžik své smrti," řekla.

„Nechtěl zanechat obraz živého mrtvého. Rozumím jeho gestu," uvedl belgický liberální poslanec Herman De Croo pro deník Le Soir. De Croo byl jedním z iniciátorů belgického zákona o eutanazii, který platí od podzimu roku 2002.

Návrh liberálů z VLD se může stát zatěžkávací zkouškou nové belgické vládní koalice složené z pěti stran, domnívají se domácí komentátoři. VLD se bude pro svou iniciativu snažit získat většinu i mimo koalici s konzervativci a frankofonními socialisty.

Pro legalizaci eutanazie v Belgii zvedlo roku 2002 ruku 86 poslanců, 51 bylo proti. Od té doby se pro ni každý rok rozhodly zhruba čtyři stovky lidí. Loni napočítalo sdružení Právo na důstojné umírání celkem 495 případů eutanazie.

 



-> Zpět

Linka