Horní obrázek
Linka
Média
Pátek 19.04.2024 09:42
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

18. 12. 2008, Zákon o eutanazii prošel úspěšně lucemburským parlamentem

čtk, mfd

Zdroj: mfd, čtk. Přečteno: 1544x

-> Zpět

čtk// Lucemburk - Lucemburský parlament dnes schválil návrh zákona, který v zemi umožní legalizovat eutanazii. Ze šedesátičlenné Poslanecké sněmovny se podle agentura DPA pro návrh vyslovilo 31 poslanců, 26 bylo proti a tři se zdrželi hlasování. K odmítnutí zákona, s nímž nesouhlasí ani lucemburský velkovévoda, dnes Lucembursko vyzval papež.

Přijatá právní norma má umožnit takzvanou asistovanou smrt za přísně stanovených podmínek, kdy k případu musejí především zaujmout odborné stanovisko nejméně dva lékaři.

Dnešní rozhodnutí parlamentu ale není konečné. V únoru stejný zákon vrátila do Poslanecké sněmovny zpátky k prvnímu čtení s mnoha připomínkami Státní rada, která je poradním orgánem panovníka, zejména pro otázky legislativní a správní. Ta má nyní rozhodnout, zda bude nutné i druhé čtení.

Proti jakékoliv formě eutanazie se opětovně vyslovil papež Benedikt XVI. "Odpovědní politici musí pamatovat na to, že rozhodnutí vzít člověku život je vždy morálně špatné a nikdy nemůže být v souladu s právem," prohlásil papež. Předseda lucemburské vlády Jean-Claude Juncker ale vzápětí kritiku Vatikánu odmítl a označil ji za vměšování.

Jednání o uzákonění eutanazie se v Lucembursku neobešlo bez velkých problémů. Země je konstituční monarchií a její formální vládce velkovévoda Jindřich počátkem tohoto měsíce oznámil, že zákon nepodepíše, a norma by tedy nemohla nabýt platnosti. Minulý týden ale parlament pravomoci panovníka omezil. Úprava ústavy ustanoví, že velkovévoda už nebude zákony přijaté parlamentem "schvalovat", nýbrž jen "vyhlašovat".

Eutanazie na přání nemocného je zatím povolena pouze v Nizozemsku a v Belgii, tolerují ji v americkém Oregonu, v Kolumbii a ve Švýcarsku. Ve Švýcarsku mohou asistovanou sebevraždu podstoupit také cizinci.

Legalizaci "důstojné smrti" se snaží prosadit její stoupenci i v České republice. Novou verzi návrhu zákona o eutanazii chce v lednu představit strana Liberálové.CZ (dříve Liberální reformní strana). Její předcházející pokus prosadit normu o asistované smrti nevyšel, když ji Senát odmítl. Podle kritiků, většinou lékařů, by předloha legalizovala vědomé zabíjení, aniž by řešila hrozbu zneužívání.

 


5.12.2008 MFD: Velkovévoda odmítá eutanazii. Přijde o moc

Lucemburk/ Měl to být zákon jako každý jiný. Sice značně kontroverzní, ale jinak vlastně běžná skrumáž paragrafů. Tento zákon se však zapíše do učebnic dějepisu Lucemburska. Kvůli němu se bude měnit ústava a velkovévoda, který v čele konstituční monarchie stojí, přijde o právo veta. Takový dopad má spor o eutanazii.

Velkovévoda Jindřich je panovníkem Lucemburska (zhruba 500 000 obyvatel) od října 2000. Za osm let podepsal desítky nových zákonů. Bez jeho podpisu by totiž nemohly platit. Nikdy nekladl parlamentu překážky. Až nyní. Podepsat se pod zákon, který dovoluje lékařům zabít člověka na jeho vlastní žádost, nedokázal. Neodpovídal totiž jeho etickým principům. A parlamentu vzkázal, že zákon o eutanazii nepodepíše. Což však podle lucemburské ústavy znamená, že nemůže platit. „Když zákon schválil parlament, musí přece vejít v platnost,“ citoval lucemburský deník Tageblatt premiéra Jeana-Clauda Junckera. Ani jeho kolega, zastupitel za stranu zelených, nešetřil kritikou: „Velkovévoda si v této choulostivé otázce nechal špatně poradit,“ řekl.

Ať už je však názor politiků na eutanazii jakýkoliv, nastala krize zcela jiná – má panovník právo zasahovat do schvalování zákonů? V minulosti to udělala jen babička současného vládce, velkovévodkyně Charlotte, když v roce 1912 odmítla podepsat školský zákon. To už je téměř sto let.

Podle tisku se tento problém rozhodl vyřešit jednou provždy sám velkovévoda Jindřich.
Navrhl, aby se z ústavy vyškrtla pasáž, která mu ukládá zákony schvalovat. Překvapivě se tak vzdal práva přímo ovlivňovat zákony, které v jeho zemi platí.

Pokud parlament tento návrh přijme, což má udělat příští středu, nebude už potřeba, aby zákony podepisoval. K jejich platnosti bude stačit schválení parlamentem. Dál však bude jmenovat ministry, dál také bude moci parlament rozpustit. V jeho moci je také udělování řádů, stejně jako amnestií.

„Velkovévoda je člověk jako my všichni. Není bezduchým institučním papírovým panákem, se kterým člověk může posouvat sem a tam,“ zastal se kroku hlavy státu ve svém komentáři přední lucemburský sociolog a novinář Leon Zecher s tím, že postavit se takovému nevítanému zákonu a být si vědom všech následků chtělo odvahu, kterou mu mnozí Lucemburčané závidí.


Kontroverzní zákon o eutanazii prošel v parlamentu poměrně těsnou většinou, 30:26 hlasům. Lékaři podle něj nebudou trestáni za to, když za určitých podmínek aktivně usmrtí člověka, který o to požádá. Stejně jako bude legální, když budou pasivně asistovat u sebevraždy, což se děje například namícháním srmtícího nápoje, který pak pacient sám vypije.



-> Zpět

Linka