Horní obrázek
Linka
Média
Sobota 20.04.2024 13:21
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

04. 02. 2009, LN: Italku odpojí z přístrojů

ln

Zdroj: ln, čtk. Přečteno: 1142x

-> Zpět

Italka Eluana Englarová se po sedmnácti letech přežívání zřejmě dočká vytoužené eutanazie. Lékaři ji totiž poslali na soukromou kliniku v Udine, kde má být konečně odpojena od přístrojů. Povolily to italské soudy. Ministerstvo zdravotnictví a Vatikán proti tomu ale protestují.

 

Sedmatřicetiletá žena je upoutaná na lůžko od roku 1992 – havarovala tehdy v autě a nehoda pro ni měla fatální následky. Při životě ji od té doby drží jen přístroje.
 
Nejvyšší soud rozhodl už loni v listopadu, že ji lékaři mohou z přístrojů odpojit, ale zabránilo jim v tom ministerstvo zdravotnictví.
 
Proti je samozřejmě i katolická církev v čele s papežem Benediktem XVI. Ten minulou neděli označil eutanazii za „liché řešení“.

„Správné není dopřát dotyčnému smrt, i když se to jeví jako zdánlivě nejlepší řešení, nýbrž najít v sobě lásku, která dotyčnému trpícímu pomůže snášet bolest a agonii,“ řekl papež ve svém pravidelném nedělním proslovu.
 
Co však ve svém projevu namířeném zjevně k případu Eluany Englarové opomněl zmínit, je fakt, že „dotyčná“ je od roku 1992 v permanentním vegetativním stavu (lidé si v něm neuvědomují sebe ani své okolí). Její otec Beppino pro ni žádá eutanazii už řadu let a na soudy se obrací od roku 1999.
 
Englarová byla hospitalizována na katolické klinice v Leccu poblíž Milánu. Odtamtud byla pro jistotu transportována v půl druhé ráno tamního času. Na sanitku, jež ji převážela do Udine, přesto před branami nemocnice čekala skupinka protestujících, kteří se snažili zablokovat autu cestu. Z jejich středu se ozývaly pokřiky jako: „Eluano, vzbuď se!“ a „Nezabíjejte ji!“.

Soudní bitva
Milánský soud se na stranu žadatelů o eutanazii postavil už loni v červnu. Uznal tehdy argumenty lékařů, kteří podle něj hodnověrně dokázali, že je stav Englarové „nezvratný“, a zároveň vzal v potaz tvrzení jejího otce, který prohlásil, že se už dřív v debatách o eutanazii vyslovovala pro smrt.
 
Stát se proti tomu odvolal, ale kasační soud v Římě shledal loni v listopadu odvolání „neopodstatněným“. Následně zasáhlo italské ministerstvo zdravotnictví, které vydalo nařízení zakazující všem nemocnicím odpojit Englarovou z přístrojů. Případ znovu putoval k soudu v Miláně, který nařízení ministerstva 21. ledna zrušil. Pár dní poté se ozvala soukromá klinika v Udine a oznámila, že Englarovou přijme a eutanazii jí umožní.
 
Vláda ani Vatikán to nevzdávají. Nejprve se ozval ministr sociálních věcí Maurizio Sacconi a řekl, že „prošetří okolnosti transportu nemocné“. Hned po něm vystoupil vatikánský ministr zdravotnictví, kardinál Javier Lozano Barragan, a označil transport za „hanebný tah“. „Zabraňte vraždě!“ citoval ho deník La Repubblica.
 
Eutanazie je v Itálii zakázaná. Pacienti mají právo odmítnout léčbu, ale nemohou lékaře instruovat, jak se má zachovat v případě, že by upadli do trvalého bezvědomí.



-> Zpět

Linka