Horní obrázek
Linka
Média
Pátek 19.04.2024 19:36
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

24. 02. 2009, LN: Polka žádá smrt pro svého syna

ctk

Zdroj: LN. Přečteno: 1280x

-> Zpět

Matka čtyřicetiletého Krzysztofa chce pro svého syna eutanazii. Muž nemá již čtyřiadvacet let kontakt se světem a potravu dostává pomocí sondy. Podobně jako Italka Eluana Englarová nemá Polák šanci na to, že se jeho stav změní. Právě případ Eluany, kterou lékaři odpojili od přístrojů se souhlasem rodičů a soudu, motivoval Polku k vyvolání diskuse o eutanazii v této katolické zemi.

 

"Dovolte Krzysiovi důstojně zemřít jako Italce Eluaně," vyzvala úřady pětašedesátiletá Barbara Jackiewiczová ve vydání listu Dziennik. Její syn měl v šestnácti letech velmi vzácné komplikace po spalničkách. Jeho mozek podle lékařů od té doby prakticky nefunguje a šance na zlepšení stavu je nulová.

"Ať obránci života a odpůrci eutanazie přijdou ke mě a podívají se na Krzysia," vyzývá matka. Právě argument, že zdravotní stav se nezmění, nakonec rozhodl o výroku italského soudu, který na začátku února povolil ukončit umělou výživu Eluany. Stalo se tak na prosbu otce. To samé chce pro svého syna Polka.

Podobně jako v Itálii je také v Polsku eutanazie zakázána. Pokud ji lékař provede, hrozí mu odnětí svobody na tři měsíce až pět let, ale "ve výjimečných případech" může tribunál trest zmírnit či dokonce zrušit.

Eutanazie, kterou lékaři se souhlasem rodiny a soudu v případě Eluany uplatnili, vyvolala v Itálii ostrou polemiku, která rozdělila i politickou scénu. Proti ukončení Eluanina života se ostře stavěla nejen katolická církev, ale také pravicoví politici v čele s premiérem Silviem Berlusconim. Ostré protesty proti eutanazii zaznívají také v Polsku, kde se přes 90 procent obyvatel hlásí ke katolické církvi.



-> Zpět

Linka