Horní obrázek
Linka
Média
Úterý 23.04.2024 18:47
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

23. 03. 2009, Jade Goodyová: umírání v přímém přenosu

Autor je mediální analytik TV Nova

Zdroj: aktualne.cy. Přečteno: 1443x

-> Zpět

Jade Goodyová zemřela ve spánku dnes v noci ve tři hodiny 14 minut. Bylo jí sedmadvacet let. O její smrti informovaly všechny přední deníky a televizní stanice v zemi.

Smutná hvězda. Jade Goodyová své umírání dobře zpeněžila. Podle listu Daily Mail vyinkasovala za svá vystoupení v médiích osm milionů liber
Kontroverzní celebrita

Jade Goodyová patřila ve Velké Británii mezi hvězdy showbyznysu. Přitom to byla ,,pouze" zdravotní sestra, která pracovala v zubařské ordinaci. Zájem značné části veřejnosti vzbudila dvěma kontroverzními činy. Před dvěma lety soutěžila v reality show Big Brother a v přímém přenosu se dopustila rasistických urážek indické herečky Shilpy Shettyové.

Počátkem letošního března se pak před televizními kamerami připravovala na svatbu a vdala se. Všichni diváci přitom od ní už věděli, že umírá na rakovinu děložního čípku.

Pořad o její svatbě, Bride to Be, sledovalo 789 tisíc diváků. Na první pohled to nebylo oslnivé číslo, ale show vysílala malá stanice Living TV (patří ke koncernu Virgin Media), pro kterou byl takový počet diváků, odpovídající 3,8 procenta podílu na trhu, rekordním výsledkem.

Nebylo to poprvé, co tato stanice využila Goodyové nemoci k posílení své pozice. Už v únoru odvysílala o Britce, která si udělala z umírání slušnou živnost, dokument v hlavním vysílacím čase.

Konec dalšího tabu

V souvislosti s touto show se v britských i zahraničních médiích objevily názory, že se tím televize zbavila dalšího tabu. Skutečnost je ovšem taková, že smrt či lépe řečeno umírání, se stalo tématem televizních pořadů různých žánrů už více než před deseti lety.

V první fázi šlo o dokumenty týkající se umírání jako biologického procesu nebo eutanázie. Příkladem může být pořad Right to Die? (Právo zemřít?) stanice Sky TV z loňského března, v jehož rámci byl odvysílán záznam asistované sebevraždy pořízený rodinou Craiga Ewerta. Ten se rozhodl ukončit svůj život pomocí smrtícího koktejlu barbiturátů, a to nikoli v Británii, kde by překročil zákon, ale legálně ve Švýcarsku.

Ve fázi druhé téma proniklo i do pořadů, které se většinou zařazují do kategorie zábava. Tak například v Nizozemsku byl před dvěma lety poprvé uveden cyklus reality My Last Words, v němž smrtelně nemocní lidé uspořádávají své záležitosti a píší závěť, s níž jsou posléze před televizními kamerami seznámeni příbuzní. Jiný formát se vysílal ve Švédsku - televizní štáb sledoval v posledních měsících života několik mladých lidí, trpících nevyléčitelnými nemocemi. Poselství znělo - když víte, že se blíží váš konec, žijete mnohem intenzivněji a hodnotněji.

Chtěla peníze pro své děti

Reality show stanice Living TV vyvolala jisté kontroverze, ale rozhodně ne tak silné, jak si možná tvůrci mysleli. Jade Goodyová, jejich hlavní protagonistka, vždy tvrdila, že svou tragickou situaci medializovala proto, aby vydělala co nejvíce peněz pro své dva syny, Bobbyho a Freddieho. A to se jí bezesporu povedlo. Vydala autobiografii, každé její vystoupení v médiích budilo rozruch. Stala se miláčkem bulváru.

Show s jejím jménem měla i další ,,senzace". Goodyová se vdala za odsouzeného Jacka Tweeda, kterému ministr vnitra udělil výjimku a povolil propuštění na podmínku do domácího vězení s tím, že bude opatřen elektronickým kontrolním náramkem.

I na tomto zdánlivě jen smutném a kuriózním případě lze ovšem nakonec najít nějaký pozitivní moment. Podle deníku Guardian se poté, co začala mediální kampaň kolem Goodyové, zvýšil počet mladých žen, které se rozhodly podstoupit preventivní lékařské prohlídky.



 



-> Zpět

Linka