Horní obrázek
Linka
Média
Pátek 26.04.2024 03:21
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

06. 10. 2009, Vypil nápoj smrti. Eutanazie kvůli rakovině

nova

Zdroj: nova. Přečteno: 1265x

-> Zpět

NOVA zpráva s TVspotem http://tn.nova.cz/zpravy/zahranici/pribeh-vypil-napoj-smrti-eutanazie-kvuli-rakovine.html "Stále můžete změnit názor," slyšel Guldbech na lůžku v Dignitasu. "Jsem si jistý," odvětil vedoucímu Národní organizace pro důstojnou smrt.


Smrtelně nemocný Dán odjel do Švýcarska, kde podstoupil eutanazii. Vše nechal zdokumentovat a zveřejnit.

Kaj Guldbech onemocněl rakovinou plic. Ve chvíli, kdy byl upoutaný na lůžko a lékaři mu dávali poslední týdny života, udělal nezvratné rozhodnutí - vypravil se do Švýcarska, kde podstoupil eutanazii.

Do Švýcarska cestují za smrtí ročně desítky lidí. Rozdíl příběhu Kaje Guldbecha je ale v tom, že narozdíl od jiných si nechal svůj skon pečlivě zaznamenat a poté jej dal uveřejnit. Chtěl tím světu vzkázat, že člověk má právo rozhodnout o svém osudu.

 

Zkoušejí to i Češi

Aby mohl vypít roztok, po kterém zemře, musel přijet na švýcarskou kliniku Dignitas, protože v Dánsku je stejně jako v Česku eutanázie zakázaná. Na klinice podstoupilo asistovanou smrt i několik Čechů.
 
"Problémem v Dánsku jsou politici. Tématu eutanazie se velmi bojí. Nerozumím tomu, vždyť tady hovoříme o dospělých lidech. Člověk by měl mít právo rozhodovat o vlastním osudu. Lidem, kteří jsou kvůli vážné chorobě na pokraji smrti, to není dovolené. Stát rozhoduje za ně," uvažoval před smrtí Guldbech.

 

Smrtí si byl jistý

Poslední dny a hodiny trávil Guldbech se sestrou Elsou Holmovou, která se o něj starala i v nejtěžších chvílích. "Může to znít paradoxně, ale měli jsme štěstí. Poslední dny, které jsme strávili ve Švýcarsku, byly nádherné. Bylo krásné počasí, trávili jsme velmi času v přírodě, na procházkách městem, při rozhovorech," vzpomíná se slzami v očích Holmová.

"Stále můžete změnit názor," slyšel Guldbech na lůžku v Dignitasu. "Jsem si jistý," odvětil vedoucímu Národní organizace pro důstojnou smrt.

 

Eutanazie za čtvrt milionu

Dána vyšla eutanázie zhruba na 10 tisíc eur, což je v přepočtu více než čtvrt milionu korun. Částka zahrnuje náklady na dopravu, poplatek pro Dignitas, kremaci ve Švýcarsku a poštovné za transport popela do Dánska.

Obrázky asistované smrti se nedostaly na veřejnost poprvé. Například téměř před rokem britská televize Sky TV odvysílala kontroverzní dokument Právo zemřít, který zachycuje eutanazii devětapadesátiletého Craiga Ewerta.



-> Zpět

Linka