Horní obrázek
Linka
Média
Čtvrtek 28.03.2024 16:57
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

02. 02. 2010, Nemocný Pratchett žádá zavedení soudů pro eutanazii

čtk

Zdroj: čtk. Přečteno: 918x

-> Zpět

Londýn - Anglický spisovatel Terry Pratchett, který trpí Alzheimerovou nemocí, navrhl britským úřadům a justici zavedení speciálních soudů pro povolování eutanazie.

 Chce být přitom prvním, kdo podobný soud využije. Informovala o tom dnes britská veřejnoprávní zpravodajská stanice BBC. V Británii je jako v Česku eutanazie zakázaná.

"Kdybych věděl, že budu moci zemřít, kdy budu chtít, tak každý den života by měl cenu milionu liber... Kdybych věděl, že bych mohl zemřít, budu žít. Můj život, moje smrt, moje volba," citovala BBC předem z projevu, s nímž světově proslulý autor chce vystoupit večer před královským lékařským kolegiem.

Pratchett je přesvědčen, že lékařská profese by měla lidem pomáhat nejen lépe a déle žít, ale také zemřít v klidu a doma ve společnosti svých blízkých. "A sice, abychom nemuseli být dlouho v čekárně Boha," říká tvůrce několikadílné série knih o Zeměploše v projevu nazvaném Podat ruku smrti.

Jednašedesátiletý spisovatel, jehož knih se po celém světě včetně ČR prodalo na 55 milionů výtisků, v roce 2008 oznámil, že trpí Alzheimerovou nemocí, která způsobuje degenerativní změny mozku a následně demenci.

Podle průzkumu ústavu YouGov, jehož výsledky dnes zveřejnil britský tisk, je 75 procent Britů pro to, aby nevyléčitelně nemocní měli právo na asistovanou smrt.

Britský zákon zakazuje asistovanou sebevraždu, ale přestává být tvrdě prosazován a předpokládá se jeho změna. Nedávno byla například zproštěna viny Kay Gilderdaleová, která pomohla zemřít své vážně nemocné dceři.

Loni v září také britská justice upřesnila, že pravděpodobně nebudou v zemi stíháni lidé, kteří pomohou příbuznému zemřít, pokud bude motivací soucit a pokud o přání nemocného nebude pochyb. Reagovala tak na žádost Britky Debbie Purdyové, která trpí roztroušenou sklerózou. Plánuje eutanazii ve Švýcarsku za přítomnosti manžela a bála se, aby pak nebyl v Británii stíhán.

V Česku je eutanazie oficiálně zakázaná, ale někteří lékaři loni připustili, že eutanazie se tiše praktikuje. "Říká se tomu divok eutanazie a znamená, že lékař vědomě vede léčbu pacienta ke smrti. Cílem je ukončit utrpení nemocného," řekl MfD lékař Zdeněk Kalvach. Dělá se to prý tak, že se trpícímu s rakovinou podá třeba větší dávka morfia.

U eutanazie se podle loňského průzkumu více než tři pětiny Čechů klonily k názoru, že český právní řád by ji měl umožňovat. Nesouhlasilo 27 procent a každý desátý se nedovedl k tématu vyjádřit.

Možnost uzákonění eutanazie odmítl předloni v září Senát. Návrh zákona "o důstojné smrti" předložila senátorka Václava Domšová (za SNK ED), ale horní komora ho odmítla. Kritici, většinou lékaři, varovali, že předloha by legalizovala vědomé zabíjení a neřešila hrozbu zneužívání.

zdroj: http://magazin.ceskenoviny.cz/spolecnost/zpravy/nemocny-pratchett-zada-zavedeni-soudu-pro-eutanazii/428919 



-> Zpět

Linka