Horní obrázek
Linka
Média
Čtvrtek 28.03.2024 23:34
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

27. 06. 2010, Německý soud:eutanázie je v některých případech legální

x

Zdroj: aktuálně. Přečteno: 975x

-> Zpět

Karlsruhe - Spolkový soud v Karlsruhe vynesl verdikt, ve kterém konstatuje, že odpojení umírajícího člověka od přístrojů, po jeho předchozím souhlasu, není v určitých případech trestným činem.

Němečtí soudci tak svým rozsudkem vytvořili precedens, kterým ve Spolkové republice částečně zpochybnili zákaz eutanázie, tedy asistované sebevraždy.

Případ, který soud v Karlsruhe projednával, se týkal případu právního poradce Wolfganga Putze, jenž doporučil klientce, aby svou sedmdesátiletou umírající matku už pět let ležící v komatu, odpojila od přístrojů zajišťujících umělou výživu.

 

Soud přihlédl k tomu, že matka dříve vyslovila přání, aby v případě, že upadne do komatu, nebyla uměle udržována při životě a advokáta zprostil obvinění z dobrovolného zabití.

"Vypnutí ventilátorů nebo odstavení od umělé výživy spadá do kategorie procedur, které mohou pacienti v rámci práva na ukončení léčby odmítnout," cituje server Deutsche Welle soudkyni Ruth Rissong van Saanovou. Muž se k nejvyššímu soudu odvolal poté, co mu soud nižší instance udělil podmíněný trest na devět měsíců.

Konečně jasno

To, jak se německé právo dívá na eutanázii, bylo až dosud nejasné nebo alespoň velmi těžce interpretovatelné. O tom, že je legální ukončit léčbu umírajícího člověka, pokud o to sám požádá, sice německý nejvyšší soud rozhodl už v roce 1994, ale posuzování konkrétních případů už dále nedefinoval. 

 

V roce 2005 nejvyšší soud v zemi vydal další rozsudek, v němž konstatoval, že není možné umírajícím poskytovat umělou výživu ani umělé dýchání proti jejich vůli. Opět ale nedoplnil, kdy už je ukončení léčby trestným činem.

Zákon totiž hovoří tak, že je možné léčbu ukončit, pokud je nesporné, že už pacient umírá. Nicméně v čase, kdy lze pacienta pomocí přístrojů roky uměle udržovat při životě, aniž by se jeho stav zlepšoval, byla taková definice nedostatečná.

Dnešní rozsudek, který zmíněnou pasáž zákona vykládá, by mohl do této problematiky vnést trochu světla. Eutanázie, tedy asistovaná sebevražda (např. formou injekce či podobnými prostředky) nicméně v Německu zůstává i nadále nezákonná. 



-> Zpět

Linka