Horní obrázek
Linka
Média
Pátek 19.04.2024 05:15
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

08. 08. 2012, Berlín: Ministerstvo chce umožnit eutanazii

x

Zdroj: právo. Přečteno: 660x

-> Zpět

Právo: V Německu se rozproudila bouřlivá debata o eutanazii. Vyvolalo ji ministerstvo spravedlnosti návrhem na beztrestnost pro některé lékaře a další osoby za pomoc smrtelně nemocným pacientům při dobrovolném odchodu ze života.

Návrh šéfky resortu spravedlnosti (FDP) vyvolal protesty katolické církve, proti jsou i vládní konzervativci

 

Návrh z dílny ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusserové Schnarrenbergerové z liberální FDP počítá s trestem až tří let vězení pro poskytovatele komerční eutanazie. Pomoc s dobrovolným odchodem ze života ze strany rodinných příslušníků a jiných velmi blízkých lidí by ale zůstala beztrestná.

Návrh okamžitě odsoudila německá katolická církev, která doufá, že vláda návrh zamítne. „Vycházíme z toho, že každá forma eutanazie, ne jenom ta za úplatu, přispěje k normalizaci nárokování takové služby,“ obává se německá biskupská konference.

Johannes Singhammer, místopředseda poslanecké frakce konzervativní unie CDU/CSU, to považuje za „protržení hráze směrem k aktivní eutanazii“ a vyzval ministryni k co nejrychlejšímu stažení návrhu. „Nepřipustíme, aby se mohlo nějakým způsobem nakládat s lidským životem,“ řekl.

 

Kdo je vlastně osoba blízká?

Proti se postavil také Hubert Hüppe, vládní zmocněnec pro otázky postižených. „Lékař je poslední pevnost pro udržení života. Pokud se bude moci podílet na sebevraždě, tak postižené osoby, těžce nemocní a staří lidé ztratí ochranu před těmi, kteří je budou nutit, aby o eutanazii požádali. Na postižené bude narůstat tlak, aby s eutanazií souhlasili,“ domnívá se Hüppe.

Dalším kritikům vadí nejasné vymezení pojmu velmi blízká osoba. „To, kdo bude potrestán a kdo ne, je potřeba ještě vyjasnit. Z mého pohledu to může předem písemně určit jen sám postižený,“ uvedl stranický kolega ministryně spravedlnosti Jens Ackermann.

Ministerstvo však svou představu hájí. Zdůraznilo, že beztrestná pomoc při eutanazii se v žádném případě netýká celé lékařské profese, ale jen zcela výjimečných případů. Návrh je podle něj navíc ještě v připomínkovém řízení.

V Německu stejně jako v necelé desítce dalších zemí nyní zákony připouštějí takzvanou pasivní eutanazii, tedy zastavení péče zaměřené na umělé prodloužení života. V Česku je jakákoli podoba asistované sebevraždy zakázaná. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který byl zveřejněn v polovině června, ale 65 procent dotázaných souhlasí se zakotvením eutanazie do českého právního řádu. Proti se vyslovilo 27 procent lidí.

 

***

Nepřipustíme, aby se mohlo nějakým způsobem nakládat s lidským životem bavorská CSU

Nizozemsko bylo první * Aktivní asistovanou sebevraždu smrtelně nemocného pacienta zatím umožňuje málo zemí. * Jako první ji před 10 lety legalizovalo Nizozemsko, později se přidaly Belgie, Lucembursko, zákon ji povoluje i v některých státech USA. * Jedinou zemí, kde ji mohou provádět nejen lékaři, je Švýcarsko. * Kvůli dobrovolnému odchodu ze života tam míří i mnoho nevyléčitelně nemocných cizinců.



-> Zpět

Linka