Horní obrázek
Linka
Média
Sobota 27.07.2024 15:29
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

22. 05. 2015, Hans Küng: Dobrá smrt?

Zdeněk A. Eminger

Zdroj: chrisnet. Přečteno: 715x

-> Zpět

Hans Küng je původem švýcarský teolog, autor mnoha knih, katolický kněz obhajuje eutanazii.

Když se nakladatelství Vyšehradrozhodlo představit českému čtenáři jedno ze skutečněexistenciálních témat křesťanského teologa a kněze HanseKünga, učinilo tím opravdu velkou službu. Pomohlo zpřítomnitjeden z nejsilnějších pramenů lidského uvažování, kterýnikdy úplně nevyschnul a neztratil se jako punkevní řeka kdesi vhlubinách.

Tázání, dialog, naděje, obavy a konec konců istřetávání někdy zcela odlišných náhledů na život a smrt,to všechno od nepaměti provází člověka všech možných kultura civilizačních okruhů. Jak bychom se tedy mohli divit, že sejeden z generačně nejznámějších teologů 20. století snažíspoluzodpovědět otázku po konci lidského života, který se může,tak jako samotnému Hansi Küngovi, jevit v prožívání mnohazdravotních nesnází jako nesnesitelný a nedůstojný?

 

A jakbychom si mohli myslet, že by se právě Küng nechal ve svémpřemýšlení odbýt jednoduchými brožurkovými odpověďmi aodkazy na literu (nejen) mravního zákona, jenž prý chápedobrovolný odchod ze života jako konečnou a fatální prohru nebodokonce čin / hřích, který vylučuje člověka z věčnéhoživota? Domnívám se, že Küngova kniha o tom, co to vůbec jetzv. dobrá smrt (eutanázie), se čtenářům nejen křesťanskéorientace může stát myšlenkovým průvodcem po jejich vlastnímtázání, které – jak doufám – ze svého života neodsouvají,nemarginalizují ho nebo z něj dokonce nedělají v širším smyslutoho slova tabu. Rozum a cit, svoboda a odpovědnost, intimní víraa důvěra, že člověk nezůstane ve svém promyšleném rozhodnutía vůli nikdy sám a bez Božího milosrdenství.

 

To jsou některéze šlépějí křesťanského teologa a dnes i starého moudréhoumírajícího muže Hanse Künga, ve kterých můžeme jít spolu sním. Udělejme beze strachu první krok. Nejsme na něj sami. Mámeoporu v tom, jenž je jediným pevným bodem veškerého bytí akterý je láskou v její plnosti a kráse. Küngova kniha o životě,který vítězí nad smrtí, citlivě přeložená Helenou Medkovou,se otevírá právě pro vás.

 

celý text: http://www.christnet.cz/clanky/5512/hans_kung_dobra_smrt.url 



-> Zpět

Linka