Horní obrázek
Linka
Aktualně
Čtvrtek 28.03.2024 10:24
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský
22.07.2008 Petice na podporu projednání návrh o důstojné smrti
 

Senátorkám a senátorům P ČR 
Vážení zákonodárci,

obracíme se na Vás s požadavkem, v souladu se zákonem č. 85/1990 Sb. o právu petičním, abyste na svém nejbližším jednaní postoupili tisk č. 303 "o důstojné smrti" k projednání do výborů Senátů Parlamentu ČR. Téma dotýkající se utrpení tisíců umírajících a jejich příbuzných si zaslouží projednání a nastavení právního rámce posilujícího práva a důstojnost zúčastněných

Připojuji se k petici,

je mi víc než 18 let a jsem občanem ČR

Příjmení, Jméno, Ulice, Město, PSČ, E-mail   

 zde formulář ke stažení: http://www.milanhamersky.cz/download/peticeET.rtf 

Zašlete na email: info@liberalove.cz  

do předmětu: Petice PROdůstojnost 

Vaše údaje budou použity pouze pro účely petice

(email pro informování o stavu projednávání návrhu max. 1x měsíčně).     


ČTK 20.7.08: Senátorka Domšová navrhla uzákonit možnost eutanazie

Praha - Zastánci eutanazie oficiálně navrhli její uzákonění. Návrh zákona "o důstojné smrti", který předložila senátorka Václava Domšová (za SNK ED), má dát nevyléčitelně nemocným trpícím lidem možnost, jak za pomoci lékaře ukončit život. Senát začne normu projednávat na podzim. S ohledem na dosavadní reakce není moc jisté, že předloha v horní komoře nakonec získá potřebnou podporu.

Kritici eutanazie argumentují mimo jiné možným zneužitím žádosti o usmrcení, například na nátlak příbuzných. Upozorňují i na pokrok ve vývoji léčby. Rozdílné názory panují i na roli lékaře, který má životy zachraňovat. Podle expertů z oblasti medicíny by místo uzákonění eutanazie bylo třeba zlepšit právní podmínky péče o umírající. Proti navrhované podobě zákona se postavil i poslanec ODS Boris Šťastný, který o uzákonění eutanazie také uvažuje. Na předloze mu ale vadí to, že by smrt měla pocházet z rukou lékaře.

Domšová přes hlasy kritiků slíbila zákon předložit po březnové konferenci nazvané Důstojná smrt, kterou uspořádala spolu s Liberální reformní stranou. Ve své předloze vychází z návrhu, který tato strana představila už před rokem.

Senátorka počítá s tím, že eutanazie by se týkala jen pacientů, jejichž zdravotní stav je beznadějný, "a kdy se nachází ve stavu trvalého utrpení fyzického nebo psychického, které je výsledkem nahodilé nebo dlouhodobé závažné a nevyléčitelné nemoci". Podmínkou by byla předchozí písemná žádost pacienta.

Zákon má umožnit jak asistovanou eutanazii či sebevraždu, kdy by se nemocný mohl sám zabít za odborné zdravotnické pomoci, tak aktivní eutanazii. O ni by mohli předem požádat lidé, kteří by se dostali do stavu nezměnitelného bezvědomí. Smrt by u nich na základě jejich předchozí žádosti mohli vyvolat lékaři, kteří by za to nemohli být nijak postihováni. Předloha má dát podle jejích tvůrců jasná pravidla divokým eutanaziím, které se prý v českých nemocnicích podle lékařů provádějí, a to i přes zákaz v etickém kodexu České lékařské komory. Pacient dostává stále silnější dávky opiátů na bolest, až přestane dýchat.

Většina lidí umírá v nemocnici, jen u pětiny pacientů dokážou lékaři dostatečně tlumit bolest. Umírajícím podle expertů chybí kontakt s rodinou a postrádají i duchovní podporu. Je málo míst v hospicích a více peněz by mělo jít na paliativní medicínu. Pokud se toto změní, pak podle zdravotníků zákon o eutanazii nebude potřebný.

Eutanazie na přání nemocného je zatím povolena v Nizozemsku a Belgii, tolerují ji v Oregonu, Kolumbii a Švýcarsku. Podle loňského průzkumu agentury SC&C pro Mladou frontu Dnes chtějí legalizovat smrt z rukou lékaře téměř dvě třetiny lidí. Osmadvacet procent občanů bylo proti eutanazii, zbylých osm procent nemělo jednoznačný názor.

Autor: ČTK

 


 
Linka