Horní obrázek
Linka
Aktualně
Pátek 19.04.2024 08:06
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský
22.05.2008 EUTANAZIE je moje vysvobození
 

Deník Šíp, ČR - Eliška H. dlouho věřila, že lékaři pomohou její mamince Vlastě Novákové (79) od nesnesitelných bolestí, které má už pět let. Jenže doktoři tvrdí, že bolesti nemá a pouze je předstírá. Zoufalá pacientka se rozhodla: Chci umřít! Rodina proto udělala nejtěžší rozhodnutí - doprovodí paní Vlastu do Holandska, kde podstoupí eutanazii!

"Vždycky jsem chtěla umřít doma," říká ztěžka Vlasta Nováková, o které ještě před pěti lety každý říkal, že je "šmrncovní baba". "Ale teď už chci hlavně umřít, ať je to kdekoli. Mám hrozné bolesti a chci jít za svým manželem," svěřila se exkluzivně Šípu. "Táta zemřel v roce 2002 a máma chodila jako tělo bez duše, byla na něm hrozně závislá a s jeho smrtí se nikdy nevyrovnala," přiznala Šípu dcera Eliška.

Její maminka zůstala částečně ochrnutá po nehodě. Její vnitřní orgány pomalu odumírají a přestávají pracovat, velmi často je ovládají silné křeče. Podle doktorů může pacientka žít pár týdnů, ale možná i pár let. "Jednou, když přecházela silnici, srazil ji mladý kluk na motocyklu. Byla dlouho v bezvědomí, a když se probrala, řekla: Tolik jsem chtěla za tebou, táto!" vzpomíná dcera.

Sama už prý neunese pohled na milovanou mámu, která se strašně trápí. "Ona byla dost dlouho silná, ale potom začala křičet bolestí a tekly jí slzy. Prášky, kterých bere denně šestnáct, nezabírají. Lékař, kterého jsme zavolali, tvrdí, že maminka simuluje. Když nám to řekl několikrát, už jsme ho nevolali," kroutí hlavou paní Eliška.

S dalšími členy rodiny se den co den se střídají u matčiny postele, přikládají jí obklady a klidným mluvením tiší její bolesti. "Maminka má silné proleženiny a je hubená na kost," má slzy v očích dcera Vlasty Novákové.

Stará paní se proto sama rozhodla, že chce odvézt za synem do Holandska. "Ano, chceme mamince pomoci, proto ji doprovázíme na eutanazii. Bojíme se, aby nás tady za to nezavřeli, ale na druhou stranu chceme upozornit na to, že by se o tom problému mělo hodně mluvit. Tak jako naše maminka bude chtít určitě pomoct mnohem víc lidí, kteří se trápí v bolestech," řekla Eliška. S manželem zvažují, že na stáří zůstanou v Holandsku. "Máme pro to své důvody," dodala žena.


 
Linka