Horní obrázek
Linka
Aktualně
Sobota 27.07.2024 10:59
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský
24.05.2008 Sami chtějí určit, kdy je odpojit od přístrojů
 

Praha - Více než polovina Čechů by se chtěla dopředu rozhodnout o tom, kdy mají lékaři ukončit jejich léčbu a odpojit je od přístrojů. Vyplývá to z průzkumu, který pro MF DNES vypracovala agentura Median. Pro právo sepsat během života prohlášení, na jehož základě by museli lékaři respektovat přání pacienta i v okamžiku, kdy nebude při vědomí, se v něm vyslovilo 51 procent dotázaných.
Rozhodnout o tom, kdy lékař ukončí pacientovu léčbu, by do budoucna mělo tzv. prohlášení living will. V něm by člověk mohl například určit, že na přístrojích nechce být udržován déle než měsíc. A lékaři by museli pacientovu vůli splnit.

Rozhodnout o sobě

Jen necelá třetina lidí v průzkumu uvedla, že by pro ně taková právní úprava byla zcela nepřípustná. Podobné názorové rozložení přitom panuje i v Poslanecké sněmovně, která by už za měsíc měla o přijetí zákona, který by pacientům takovou možnost dal, rozhodnout.
Proti jsou jen lidovci a část komunistů, ostatní strany přijetí zákona spíše podporují.
„Bylo by to velké posílení práv a svobod každého člověka,“ míní například poslanec ODS Boris Šťastný, který se na jeho návrhu podílel.
I když poslanci za měsíc zákon neodhlasují, budou podobnou právní normu muset dříve či později přijmout. Česká republika se totiž už před časem zavázala evropskou konvencí o právech v biomedicíně, že dá svým občanům možnost o sobě rozhodovat.
Dopředu si zvolit, kdy budou odpojeni od přístrojů, by chtěli podle průzkumu častěji muži. Pro se jich vyslovila více než polovina. Ženy se k tomu stavějí o poznání odmítavěji. Možnost volby nepovažuje za rozumnou téměř třetina z nich.
Nejvíce lidí, kteří by novou právní úpravu uvítali, má vysokoškolské a středoškolské vzdělání.
Podpořila by ji i téměř polovina lidí z tradičně nábožensky založené Moravy. Překvapivě nejvíce námitek mají Pražané a lidé ze středních Čech.

Graf
Doktore, odpojte mě

Má mít pacient právo rozhodovat o své smrti?

    ano  51 %
      ne  29 %
nevím  20 %

Zdroj: Průzkum agentury Median na vzorku 643 dotázaných.

24.05.2008, MFD - LENKA VESELÁ - Téma dnes - str. 03

-více v rubrice MÉDIA

 
Linka