Horní obrázek
Linka
Aktualně
Čtvrtek 28.03.2024 10:38
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský
18.06.2008 26.5.1928: Narodil se "anděl smrti" Jack Kevorkian
 

autor: ČT24, ČTK Jack Kevorkian, Praha - Pro někoho byl "andělem smrti", který nevyléčitelně nemocným pomohl od utrpení. Jiní jej naopak viděli jako vraha, jenž si zasloužil trest. Americký patolog Jack Kevorkian je asi nejznámější osobou spojovanou s eutanazií. Za to, že v 90. letech umožnil více jak stovce lidí spáchat sebevraždu, se dostal na osm let do vězení. Začátkem loňského června ale byl kvůli špatnému zdraví propuštěn. 

Případ hlasitého obhájce asistované sebevraždy (přezdívaného doktor Smrt) vzbudil před časem pozornost médií po celém světě. Kevorkian podle svých tvrzení asistoval při odchodu ze života u více než 130 nemocných lidí. I když čelil již několika žalobám, odsouzen byl nakonec za jediný případ. Smrtící injekci totiž vpíchl svému klientovi trpícímu roztroušenou sklerózou na jeho přání sám. Videozáznam, který si pořídil, pak nechal Kevorkian odvysílat televizí CBS.  

Odpůrci eutanazie patologovi vyčítají, že svým klientům nepomáhal tišit bolest a že někteří z nich vůbec netrpěli nemocemi, kvůli nimž chtěli skoncovat se životem. Kevorkiana, který po celý život zkoumal příčiny smrti, spíš než aby jí předcházel, osočují ze šarlatánství. Proti návratu doktora Smrt na veřejnou scénu se bouřila řada organizací. Některé poněkud morbidně poznamenávaly, proč údajně těžce nemocný Kevorkian sám sobě nepředepíše to, co podával svým klientům. 

Názory na jeho činy nejsou jednotné ani mezi zastánci eutanazie. Někteří mu vyčítali, že používal nedokonalý přístroj, mrtvá těla nechával nedůstojně v nemocničních čekárnách či motelových pokojích. Kevorkian pomáhal lidem od bolesti tím, že jim umožnil zmáčknutím knoflíku uvést do chodu smrtící stroj Thanatron, jehož součástky nakoupil na bleších trzích. Člověka usmrtily dvě dávky jedu. Poté sestrojil zařízení využívající plyn a nakonec už použil přímo smrtící injekci.  

První pacientkou, které Kevorkian pomáhal při eutanazii, se v červnu 1990 stala čtyřiapadesátiletá Janet Adkinsová z města Portland v americkém státě Oregon. Podle lékařských zpráv trpěla Alzheimerovou nemocí. Lékař ji tehdy odvezl ve svém starém volkswagenu na odlehlé parkoviště u Detroitu. Připojil ji na monitor, zavedl do žil kapačku a poté sledoval, jak se rytmické ozvy mění v souvislou monotónní čáru.


 
Linka