Horní obrázek
Linka
Aktualně
Pátek 29.03.2024 00:04
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský
30.10.2008 Pospíšil se dohodl s opozicí, eutanazie zůstane vraždou
 

MFD/iDnes// Eutanazii budou žalobci a soudci nadále trestat jako vraždu a trestným činem zůstane i jízda bez řidičského průkazu. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chce, aby Sněmovna po letech příprav a dohadů konečně schválila nový trestní zákoník, a proto se s poslanci z opoziční ČSSD dohodl na jeho úpravách.

Kvůli dohodě ministerstvo ustoupilo od nejkontroverznějších návrhů a na druhou stranu souhlasí s některými úpravami, které chce ČSSD. Týká se to například právě trestů za jízdu bez řidičského průkazu. Ministerstvo takové jednání chtělo trestat pouze jako přestupek, sociální demokraté naopak trvají na tom, že to musí být trestný čin.

Nový trestní zákoník nahradí ten současný, který platí, byť s mnoha úpravami, už od roku 1961. "Cílem dohody je, aby nový zákon začal platit. Je to zákon na několik desetiletí a neměl by se posuzovat podle politických kritérií," řekl včera Pospíšil.

Přísnější tresty za násilí

Od některých svých postojů upustila i ČSSD. "Stále sice stojíme za návrhem, aby pomoc při odchodu ze života v případě nevyléčitelného pacienta nebyla považována za vraždu, ale prosazovat to nakonec nebudeme," řekl poslanec z ČSSD Jeroným Tejc. "Nechceme, aby tento bod znemožnil přijetí celého zákona," dodal.

Otázkou je, kdy poslanci nový zákoník schválí. Jednat o něm měli včera, nakonec se k němu nedostali. Tejc však předpokládá, že jeden z nejdůležitějších zákonů z posledních let bude definitivně projednán do konce listopadu.

Úpravy, na kterých se vládní koalice dohodla s ČSSD, nepatří k zásadním věcem v rozsáhlém zákoníku. Ten především zpřísňuje tresty za vraždu nebo znásilnění. Nejvyšší trest kromě doživotí je teď 25 let, v budoucnu by to mělo být 30 let.

Zákoník zároveň zavádí řadu novinek, které dosud v českých zákonech chyběly. Novým trestným činem by mělo být například dlouhodobé obtěžování – stalking.

Pachatelé méně závažných činů by si také mohli trest odpykat doma. Přes den by dál chodili do práce, v noci by však museli zůstávat ve svém bytě.


 
Linka