Horní obrázek
Linka
Aktualně
Pátek 29.03.2024 07:47
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský
12.11.2008 Třináctiletá nemocná Britka si na úřadech vymohla právo zemřít
 

Londýn 11. listopadu (ČTK) - Třináctiletá Britka Hannah Jonesová s vážně nemocným srdcem přesvědčila zdravotní úřady, aby se ji nesnažily přimět soudní cestou k další operaci a nechaly ji umřít. Nezvyklé rozhodnutí nezletilé dívky podpořily i její rodiče. Informovala o tom dnes britská média.

Dívka bojovala od pěti let s leukémií. Po několika letech chemoterapie se uzdravila, ale léčba jí poškodila srdce, jehož činnost i po třech operacích nezadržitelně slábne. Bez transplantace srdce dívka podle lékařů zemře asi do šesti měsíců. I transplantace by ale u ní byla jen dočasným řešením a byly by nutné další operace, navíc transplantace by podle odborníků mohla obnovit leukemii.

"Vše mi vysvětlili, ale já prostě nechci jít na další operaci. Už mám dost nemocnic a chci být doma," citoval deník Daily Mirror dívku, která strávila posledních osm let většinou v nemocnicích. Zbývající čas chce prý raději strávit s rodinou. Lékaři ji nejprve chtěli i uspat léky, aby ji přiměli k operaci, a proti odporu rodičů požádali o soudní rozhodnutí. Ustoupili od toho až poté, co dívku vyslechly a podpořily zdravotní úřady.

"Hannah musela být opravdu velmi přesvědčivá při jednání s právníky zdravotnictví, kteří pak řekli, že se nic podnikat nebude," řekl dívčin třiačtyřicetiletý otec Andrew Jones. Poznamenal, že dcera ví, že si vše může ještě rozmyslet a že je ponechána na čekací listině pro transplantaci srdce. Její dvaačtyřicetiletá matka Kirsty Jonesová, která je podle zpravodajské stanice BBC zkušenou nemocniční zdravotní sestrou, je názoru, že dcera prošla mnoho traumatizujících chvil a že její rozhodnutí je pochopitelné. "Jsem celkem srozuměná s jejím rozhodnutím. Myslím, že pro ni je to dobré," uvedla matka.


 
Linka