Horní obrázek
Linka
Aktualně
Sobota 27.07.2024 04:48
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský
04.12.2008 Hospice žádají deset milionů na péči o nevyléčitelně nemocné
 

čtk/ Praha - Hospice chtějí, aby ministerstvo navýšilo peníze za paliativní péči o nevyléčitelně nemocné na příští rok alespoň o deset milionů korun. Řekl to viceprezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče (APHPP) Robert Huneš. Na dnešní schůzce s ministerstvem se domlouvaly konkrétní návrhy změn úhrad za hospicovou paliativní péči, rozhodnutí ale teprve padne. Huneš dostal od ministerstva příslib, že bude o penězích pro hospicová zařízení jednat. 

 
"Zdravotnictví stojí desítky a stovky miliard a za těch deset milionů by se významně zlepšila péče v hospicech," řekl Huneš. Debata se točí kolem úhrad pojišťoven za paliativní péči. Nová vyhláška totiž snížila úhradu hospicové péče o 5,2 procenta, což může prý v důsledku vést až k likvidaci hospiců.

Huneš se domnívá, že snížení peněz na hospice není výrazem zlé vůle ministerstva, ale spíše omylem. Dnešní schůzka s náměstkem ministra Pavlem Hroboněm mu to prý potvrdila. Náměstek se za to údajně omluvil a nabídl navýšení úhrady z původně navrhovaných 80 haléřů za bod na 88 až 90 haléřů.

Ve hře jsou nyní dva návrhy, protože Huneš Hroboňovi navrhl navýšení hodnoty bodu na jednu korunu. Mezi oběma variantami má rozhodnout vedení ministerstva.

Do debaty o změnách úhrad paliativní (bolest tišící) péče se v úterý vložili lidovci. Celostátní výbor KDU-ČSL vyzval stranického předsedu Jiřího Čunka, aby s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS) jednal o záměru snížit příspěvky pro hospice.

Hospiců je v Česku nedostatek. Celkem je jich 13, rozestavěný je v Chrudimi, připravují se další v Liberci a v Chebu. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by na 100.000 obyvatel mělo připadat alespoň pět hospiců. Pro celou ČR by bylo potřeba přinejmenším 515 lůžek. K dispozici je k dnešnímu dni 325 lůžek. Z veřejného zdravotního pojištění se hradí 289 lůžek.


 
Linka