Horní obrázek
Linka
Aktualně
Pátek 29.03.2024 13:25
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský
11.12.2008 mfd,čt: Co dnes běží v televizi? Sebevražda
 

Londýn, Praha - „Mohu tě políbit?“ zeptá se žena stojící vedle postele. „Samozřejmě,“ odpoví ležící muž. „Miluju tě,“ zašeptá ona. „Miluju tě, lásko, moc.“ „Bezpečnou cestu, jednou se uvidíme,“ dodala ještě ona. Přestože tuto scénu viděli včera diváci britské televize Sky, nebyl to film. Byla to skutečnost.

(informace také na ČT24 - http://www.ct24.cz/svet/38659-britska-televize-odvysilala-dokument-zachycujici-eutanazii/)

Ona žena se jmenuje Mary a jejím mužem byl devětapadesátiletý Craig Ewert. Pár sekund před tímto dialogem si zuby nastavil časovač svého dýchacího přístroje. Jediné věci, která jej ještě držela při životě.

Britská televize včera poprvé vysílala záběry zachycující asistovanou sebevraždu. Věc, která je v Británii, stejně jako například v Česku, trestná. Ne však ve Švýcarsku. Právě v tomto státě, na klinice Dignitas se Craig Ewert rozhodl před dvěma lety zemřít.

Zatímco dýchací přístroj měl před sebou posledních 45 minut práce, přišel zaměstnanec kliniky a přinesl smrtící nápoj plný barbiturátů. Devětapadesátiletý bývalý profesor jej vypil brčkem a pak už jen čekal.

„Chtěl bych pokračovat, ale opravdu nemohu. Pokud bych to udělal, bylo by mým výběrem utrpení pro mě i pro mou rodinu, ale pak stejně smrt,“ říká ve snímku, kterým se loučí se svými dvěma dospělými dětmi.

„Když jste totálně paralyzováni, nemůžete mluvit, chodit a nemůžete pohnout očima. Jak můžete komukoliv dát najevo, že trpíte?“ vyjevil svůj nejniternější strach muž, který trpěl onemocněním motorického systému. Nemohl už hýbat tělem ani rukama, zůstalo mu však bystré myšlení, řeč a funkční svaly v obličeji. Kontroverzní film Právo zemřít natočil kanadský režisér a držitel Oscara za jiný dokument John Zaritsky.

Kritiku vzbudil nejen za to, že ukazuje svět asistovaných sebevražd, ale i za to, že v dokumentu zobrazil přímo poslední minuty Ewertova života.

„Tento dokument je informativní, výmluvný a vzdělávací pohled na rozhodnutí, které někteří lidé museli udělat,“ hájí nasazení filmu do vysílacího času Barbara Gibbonová, šéfka televize Sky.

Jinak charakterizoval její počin pro list Independent Peter Saunders, ředitel organizace Péče, ne zabíjení. Podle něj je to spíše „cynický pokus o zvýšení sledovanosti“.

„Oslavuje asistovanou sebevraždu v době, kdy v Británii probíhá aktivní kampaň takzvané lobby hájící sebevraždy, která se snaží dostat návrh na její schválení opět do parlamentu,“ řekl.

Švýcarskou kliniku Dignitas si manželé Ewertovi nevybrali náhodou. Původně chtěli odjet do bližšího Nizozemska, kde je asistovaná sebevražda také povolena. Ale jen pro obyvatele země. Švýcarská Dignitas je naopak zaměřena především na zahraniční klientelu. Stačí zaplatit – v případě Craiga Ewerta šlo o 3 000 liber, tedy zhruba 90 tisíc korun. Jako místo své smrti si sídlo této firmy vybralo už na sto Britů. A nejen Britů. Smrtící nápoj zde vypilo i několik Čechů.

Zemřeli zde i dva Češi

Šéf kliniky Ludwig Minelli MF DNES před rokem přiznal, že si za asistovanou sebevraždu v jeho firmě zaplatili už dva Češi.

Firma je dokonce vyšetřována i policií. Kriminalisté ji podezírají, že nejméně v jednom případě usmrtil některý z jejích pracovníků pacienta přímo, vpíchnutím smrtící drogy do žíly. Což je i ve Švýcarsku zakázané. A zdejší tisk popisoval případ, kdy měl být pacient usmrcen tak, že mu pracovníci Dignitasu přetáhli přes hlavu igelitový pytlík a napustili ho heliem. Jednu z poboček už musela firma zavřít. Vedení obce Stäfa u Curychu totiž vadilo, že pracovníci Dignitas nechávali mrtvé dlouho ležet v rakvích před svým sídlem, než je auto odvezlo.


 
Linka