Horní obrázek
Linka
Aktualně
Čtvrtek 28.03.2024 12:44
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský
16.07.2009 Eutanazie: Dirigent se zabil i s manželkou
 

ČTK/ Londýn - Na klinice v Curychu ukončili v pátek dobrovolně život takzvanou asistovanou sebevraždou britský dirigent Edward Downes a jeho manželka Joan. Oznámily to dnes v Londýně jejich dvě děti. Downes vystupoval před mnoha lety také na Pražském jaru.

 
Manželé zemřeli "poklidně za okolností, které si sami zvolili. Po 54 šťastných společných letech se rozhodli raději skoncovat se životem, než dál bojovat s vážnými zdravotními potížemi," uvedli jejich syn a dcera. Downes byl ve svých 85 letech skoro slepý a bezmála hluchý. Jeho o jedenáct let mladší ženě, bývalé tanečnici, choreografce a televizní producentce, údajně lékaři nedávno zjistili rakovinu.

Třetí britský pár

Pár zemřel na klinice, kterou vede skupina Dignitas (Důstojnost). Jejím heslem je "důstojně žít, důstojně zemřít".  Klinika postupuje v souladu se švýcarským zákonem, který "asistovanou sebevraždu" toleruje za podmínky, že pacient je schopen o tom sám rozhodnout a že je schopen udělat "poslední krok" vedoucí k jeho smrti. Downesovi byli nejméně třetí britský pár, který tam ukončil svůj život. Jejich rozhodnutí pravděpodobně znovu vzbudí v Británii debatu, zda by něco takového nemělo být povoleno i tam.

 

Anketa - Souhlasíte se zavedením eutanazie v ČR?
  - Ano, lidé by měli mít právo rozhodovat o své smrti (80.8%)  
 - Ne, je to snadno zneužitelné (11.3%)  
 - Nikdo nemá nárok zabít se, ani když trpí (5.1%)  
 - Jsem pro asistovanou sebevraždu (2.8%)  

 
Uznávaný dirigentEdward Downes byl po léta oporou Královské opery v Londýně. Mimo Británii řídil také v roce 1973 vůbec první představení v opeře v Sydney, ze které se mezitím díky její architektuře stala světová ikona.

Na Pražském jaru dirigoval v roce 1989 dva koncerty BBC Philharmonic Orchestra z Manchesteru.
Eutanazie je v Evropě tolerována ve Švýcarsku a povolena v Nizozemsku a v Belgii. Řada evropských států eutanazii zakazuje, ale povoluje nějakou formu asistované smrti. V České republice nejsou eutanazie ani asistovaná sebevražda přípustné.


 
Linka