Horní obrázek
Linka
Aktualně
Sobota 27.07.2024 10:42
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský
14.01.2012 Gajdůšková chystá zákon upravující mimo jiné odmítnutí léčby
 

Zákon o právech pacientů, který by měl mimo jiné stanovit podmínky odmítnutí další léčby nemocnými se smrtelnou chorobou, chystá místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD). Normu chce předložit v červnu ve spolupráci se Svazem pacientů ČR, jehož je viceprezidentkou.


zvětšitAlena GajdůškováZdroj: senat.czAlena Gajdůšková | Zdroj: senat.cz  Do té doby hodlá návrh předložit k odborné diskusi. Oznámila to s tím, že její předloha nemá umožnit legalizaci eutanazie.

Práva pacientů už upravuje nedávno přijatý zákon o zdravotních službách, který mimo jiné obecně podmiňuje poskytnutí léčby písemným a informovaným souhlasem nemocného. Zavádí i možnost písemného souhlasu či nesouhlasu s léčením pro případy, kdy by pacient pozbyl vědomí.

Podobně Gajdůšková chce navrhnout, aby nevyléčitelně nemocní měli možnost písemně před svědky stvrdit, „že si nepřejí, aby jejich léčba pokračovala za každou cenu“. Souhlas s ukončením léčby by pak museli dodatečně potvrdit s časovým odstupem, aby se vyloučila možnost, že písemné přání učinili pod nátlakem.

Norma má podle Gajdůškové řešit také právo pacientů na informace a na důstojné zacházení, což zavádí už zákon o zdravotních službách, a způsob řešení jejich stížností. Návrh by měl být hotov v březnu, předložení do schvalovacího procesu by měly předcházet seminář a konference s účastí lékařů. Senátorka připustila, že podporu pro svůj návrh zatím nemá vyjednánu s ostatními stranami. Věří ale, že ji nalezne.

Tématem se Senát zabýval už před čtyřmi lety v rámci zákona o legalizaci eutanazie, který předložila tehdejší členka horní komory Václava Domšová (za SNK ED). Její návrh zákona „o důstojné smrti“ měl dát nevyléčitelně nemocným trpícím lidem možnost, jak za pomoci lékaře ukončit život. Senát ale normu odmítl. Ani zákon o zdravotních službách neumožňuje pacientům požádat o takové lékařské postupy, „jejichž výsledkem je aktivní způsobení smrti“.

http://www.zdn.cz/denni-zpravy/z-domova/gajduskova-chysta-zakon-upravujici-mimo-jine-odmitnuti-lecby-462868


 
Linka