Horní obrázek
Linka
Aktualně
Pátek 29.03.2024 13:57
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský
09.10.2013 Nemocný vědec Hawking je pro právo vážně nemocných na eutanazii
 
Londýn 17. září - Světově proslulý britský astrofyzik a matematik Stephen Hawking podporuje názor, že smrtelně a nevyléčitelně nemocní lidé by měli mít právo na eutanazii, tedy asistované ukončení svého života. Těžce postižený jednasedmdesátiletý vědec, který se kvůli dlouholeté chorobě nemůže hýbat, nicméně podle agentury Reuters zdůraznil, že podobná praxe musí mít bezpečnostní rámec. 
 
Lékaři u Hawkinga v roce 1963 objevili nevyléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózu, která vede k poškození nervů, postupnému ochrnutí a většinou končí smrtí. Britský vědec, který s chorobou žije mnohem déle, než je obvyklé, se kvůli nemoci nehýbe, ani nemluví. Naučil se komunikovat pomocí infračerveného senzoru na brýlích, který transformuje drobné pohyby na jeho pravé tváři ve slova pronášená syntezátorem. Vážné onemocnění mu ale nezabránilo v tom, aby pokračoval ve vědecké práci. 
'Myslím, že lidé, kteří mají nevyléčitelnou smrtelnou chorobu a hodně trpí, by měli mít právo se rozhodnout pro ukončení života. A ti, kteří jim v tom pomáhají, by neměli být stíháni,' řekl vědec, v jehož zemi je asistovaná sebevražda trestným činem. 'Musí se ale zabezpečit, že dotyčná osoba chce skutečně ukončit svůj život, že ji k tomu nikdo netlačil, nebo to někdo neudělal bez jejího vědomí a souhlasu,' zdůraznil Hawking. 
 
Uvedl, že on sám si nepřál zemřít, když byl jednou po zápalu plic napojen na nemocniční přístroje a jeho žena dostala možnost přístroje vypnout, a ukončit tak jeho život. Tvrdí, že klíčem k jeho dosavadnímu přežití je jeho aktivní myšlení a smysl pro humor. 
 
Zastánci eutanazie argumentují tím, že těžce nemocní svéprávní lidé by měli mít právo na důstojnou smrt. Odpůrci naopak varují, že její povolení ohrozí život bezbranných nemocných lidí. 
Takzvanou aktivní eutanazii umožňují zákony ve Švýcarsku, Belgii, Lucembursku a Nizozemsku. Ve Spojených státech je na federální úrovni nelegální, ale umožňují ji zákony ve čtyřech z 50 tamních států. Dalších sedm evropských států - Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Německo a Švédsko - umožňuje pasivní eutanazii, tedy zastavení léčby (včetně odpojení od přístrojů) nevyléčitelně nemocného pacienta na jeho žádost. V České republice eutanazie povolena není. 
 

 
Linka