Horní obrázek
Linka
Aktualně
Sobota 27.07.2024 09:25
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský
17.02.2014 Tyden.cz: Jen přes mou mrtvolu, brání se poslanci zákonu o eutanazii
 

Kontroverzní návrh, Úspěch zákona o dětské eutanazii v Belgii motivoval právníka Milana Hamerského, aby oprášil starší návrh zákona o důstojné smrti a pokusil se pro něj získat poslance. Dva lékaři ze dvou nejsilnějších stran se však stavějí kategoricky proti.

 

Nastal okamžik prosadit zákon o eutanazii, je přesvědčen právník a liberální politik Milan Hamerský. Má připraven návrh zákona o důstojné smrti, s nímž chce v březnu seznámit poslance. Po zapracování jejich připomínek by chtěl během jara návrh pustit do legislativního procesu.

 

 

Povzbuzení z Belgie

 

"Zkušenost z Belgie otevírá prostor k tomu, abychom na začátku března oslovili poslance a senátory s nabídkou spolupráce na zákoně," uvedl Hamerský. Odkazuje tím na čerstvou událost z Belgie, jejíž parlament schválil eutanazii i pro děti. Usmrcení na žádost pacienta je v Belgii pro dospělé legální už od roku 2002.

 

Milan Hamerský.Hamerský se snažil zákon prosadit za pomoci skupinky senátorů již před šesti lety. Tehdy neuspěl. Dnes cítí větší šanci. "Zákon může mít ve sněmovně nejlepší podmínky, jaké kdy byly, protože složení dolní komory se totálně proměnilo. Dlouhodobě se v průzkumech veřejného mínění pro eutanazii vyjadřují dvě třetiny populace. Politici teď mají větší snahu naslouchat veřejnosti. Mohli by svým voličům poskytnout něco, co chtějí. Snad to vyjde," uvedl Hamerský.

 

Mezi poslanci hledá spojence, který by vzal návrh zákona za svůj a odpracoval cestu zákona sněmovnou. Určitě jej nepodpoří dva lékaři, kteří v dolní komoře hájí barvy dvou nejsilnějších stran. Poslanci Jiří Koskuba (ČSSD) a Rostislav Vyzula (hnutí ANO 2011) se zdráhají mluvit jménem svých poslaneckých klubů, sami za sebe však uzákonění eutanazie kategoricky odmítají.

 

"Zásadně jsem proti. Lidé, kteří takový zákon chtějí prosadit, nejsou v pozici lékaře, který by eutanazii nakonec dělal. Vždyť jsme složili Hippokratovu přísahu a přísahali jsme, že neuškodíme člověku a nezpůsobíme mu smrt," řekl Vyzula.

 

 

Společnost zešílelaJiří Koskuba

 

Poslance Koskubu zmínka o eutanazii přímo rozlítila. "Žijeme ve společnosti, která nemá odvahu vrátit se k trestu smrti, jejž by si řada pachatelů zasloužila. Zároveň je tato společnost ochotna zabíjet nemocné. To je pro mě absolutně nepřijatelné. A eutanazii u dětí považuji za naprostou obludnost. Tato společnost zešílela," zlobil se Koskuba.

 

Stejně jako jeho kolega by se i on obával pozice lékařů, pokud by zákon prošel. "Tolik slouží a natolik jsou zatížení naprosto přiblblou administrativou, že si nedokážu představit, jak by pacientům ještě poskytovali poslední službu," prohlásil.

 

Podle něj by byla neudržitelná pozice, kdy lékař má léčit do posledního dechu a zároveň by získal právo zabíjet. "Lékaři jsou současnou společností a jejími právníky nucení, aby léčili i beznadějné případy. Stále nad námi visí trestní oznámení. Potýkám se s tím v každodenní praxi. Před čtrnácti dny jsem zaznamenal případ, kdy pobouřený vnuk pacienta ve stáří 99 a půl roku vyhrožoval soudním procesem. Naše společnost opravdu neví, co chce," dodal Koskuba.

 

Zdroj tyden.cz: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/jen-pres-mou-mrtvolu-brani-se-poslanci-zakonu-o-eutanazii_298355.html#.UwHaO2J5Oyo


 
Linka