Horní obrázek
Linka
Aktualně
Čtvrtek 28.03.2024 17:03
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský
12.01.2015 Lidovky: Rok posunů v péči o umírající
 

Výběr novinek i převratných událostí v oblasti paliativní péče, k nimž došlo v minulém roce

 

Sice se stále ještě nepodařilo přemluvit zdravotní pojišťovny, aby alespoň v pilotním projektu hradily mobilní hospicovou péči, jednání ale pokračují nadějně a pozitivních i převratných událostí v oblasti péče o umírající se vloni stalo mnohem víc.

Rezoluce WHO. Výkonná rada Světové zdravotnické organizace přijala na lednovém zasedání rezoluci o paliativní péči, jež vyzývá členské státy, aby zpracovaly a zavedly do praxe opatření pro plnou integraci paliativní péče do národních zdravotních systémů. Česká společnost paliativní medicíny na jaře předá vládě návrh strategie paliativní péče v ČR k připomínkovému řízení.

Jednání s pojišťovnami. Poprvé v české historii a ve východním bloku zdravotní pojišťovny přistoupily na možnost, že by hradily mobilní hospicovou péči. Jedním z důležitých bodů, na kterém zatím panuje shoda obou stran, je výše paušální úhrady v rozmezí 1150 až 1450 korun za pacienta a den – ta by umožnila systematický rozvoj paliativní péče a zároveň by pro stát znamenala úsporu oproti nákladům na stejné pacienty trávící poslední dny života – v rozporu se svými preferencemi – na nemocničním lůžku. (Standardní lůžko je asi dvojnásobně drahé, lůžko intenzivní péče deset- až padesátkrát nákladnější.) Nový mobilní hospic. Most k domovu sídlí ve Zlíně a možnost strávit poslední dny doma a mezi svými blízkými se díky němu rozšířila do dalšího města a regionu.

Založení Centra paliativní péče. Unikátní instituce v regionu střední a východní Evropy vznikla v Praze a pomocí výzkumných a vzdělávacích aktivit usiluje o rozvoj paliativní péče u nás a o zlepšení podmínek pro její zavedení do praxe.

První česká Konference dětské paliativní péče. V Česku je jen jeden mobilní hospic, který se specializuje na péči o umírající děti – ostravský Ondrášek. Službu od konce roku testuje i pražský hospic Cesta domů (v prosinci doprovodil prvního dětského pacienta). Pozitivní událostí roku je proto první Konference o dětské paliativní péči. Tématem byla jak péče o děti, tak jejich rodiny.

Spolu až do konce. První nadační fond se rozhodl systematicky zaměřit na paliativní péči – grantový program Spolu až do konce spustil Nadační fond Avast.

Mojesmrt.cz. Cílem kampaně, již v září spustil mobilní hospic Cesta domů, je přimět lidi k přemýšlení o konci života a poradit jim, jak se na takovou situaci připravit. Do kampaně se dosud aktivně zapojilo 46 371 lidí.

Fórum mobilních hospiců. Vloni začalo pravidelně pracovat dobrovolné seskupení poskytovatelů mobilní paliativní péče, které zahrnuje 22 jejich zástupců. Jedním z nejpalčivěji diskutovaných témat byla absence systémového financování této péče.


 
Linka