Horní obrázek
Linka
Aktualně
Pátek 26.04.2024 00:52
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský
22.05.2015 Eutanazii obhajuje teolog
 

Hans Küng je původem švýcarský teolog, autor mnoha knih, katolický kněz obhajuje eutanazii.

 

Když se nakladatelství Vyšehradrozhodlo představit českému čtenáři jedno ze skutečněexistenciálních témat křesťanského teologa a kněze HanseKünga, učinilo tím opravdu velkou službu. Pomohlo zpřítomnitjeden z nejsilnějších pramenů lidského uvažování, kterýnikdy úplně nevyschnul a neztratil se jako punkevní řeka kdesi vhlubinách.

Tázání, dialog, naděje, obavy a konec konců istřetávání někdy zcela odlišných náhledů na život a smrt,to všechno od nepaměti provází člověka všech možných kultura civilizačních okruhů. Jak bychom se tedy mohli divit, že sejeden z generačně nejznámějších teologů 20. století snažíspoluzodpovědět otázku po konci lidského života, který se může,tak jako samotnému Hansi Küngovi, jevit v prožívání mnohazdravotních nesnází jako nesnesitelný a nedůstojný?

 

A jakbychom si mohli myslet, že by se právě Küng nechal ve svémpřemýšlení odbýt jednoduchými brožurkovými odpověďmi aodkazy na literu (nejen) mravního zákona, jenž prý chápedobrovolný odchod ze života jako konečnou a fatální prohru nebodokonce čin / hřích, který vylučuje člověka z věčnéhoživota? Domnívám se, že Küngova kniha o tom, co to vůbec jetzv. dobrá smrt (eutanázie), se čtenářům nejen křesťanskéorientace může stát myšlenkovým průvodcem po jejich vlastnímtázání, které – jak doufám – ze svého života neodsouvají,nemarginalizují ho nebo z něj dokonce nedělají v širším smyslutoho slova tabu. Rozum a cit, svoboda a odpovědnost, intimní víraa důvěra, že člověk nezůstane ve svém promyšleném rozhodnutía vůli nikdy sám a bez Božího milosrdenství.

vice v sekci media

 


 
Linka