Horní obrázek
Linka
Aktualně
Pátek 19.04.2024 21:30
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský
23.06.2016 názor onkologa Bočka
 

EUTANAZIE: Blábol ministr Mládka versus názor onkologa Bočka! „Euthanasie nesmí být chápána jako vražda!“

23.06.2016 12:05 

Vláda včera na svém zasedání zamítla návrh zákona o eutanazii. Nejvíce však asi šokoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) svým názorem, že povolení eutanazie by poskytlo prostor psychopatům, kteří si budou hrát na boha a zabíjet, a třeba pro peníze. Je třeba ale vzít v potaz názor odborníků z praxe, kteří se dnes a denně setkávají se smrtí, v bolestech trpícími lidmi. Jako je například uznávaný dětský lékař a onkolog Pavel Boček.

lupa

„Je to správně. Zákon by mohl vést k zabíjení lidí pro peníze. Případně poskytnout prostor psychopatům, kteří si budou hrát na boha a zabíjet. Zákaz eutanazie je méně špatné řešení,“ uvedl na Twitteru ministr Jan Mládek.

 

Podle mnohých lékařů, sester či pečovatelů Mládek opět přestřelil ve svých výrocích, podobně, jako před časem s živnostníky, které nazval "parazity". Zřejmě také  nejspíš neviděl nikoho nikdy umírat v nesnesitelných bolestech bez další, byť sebemenší naděje na zlepšení. Namísto toho, co by navrhl možné řešení pro výjimečné případy, jak to udělat, aby se systém nedal zneužít, uvedl, že je to vlastně nástroj pro psychopaty.

 

V jeho názoru ho nepřímo podpořil lidovecký místopředseda a šéf resortu zemědělství Marian Jurečka. „Odmítám jednoduché řešení eutanazie, podporuji pomoc, láskyplnou péči, solidaritu, kvalitní paliativní péči, to je řešení.“   

Vláda zamítla návrh zákona o možném provedení eutanazie. Zatímco například ministři Mládek, Němeček a další ji odmítají jako vraždu a nástroj pro psychopaty, lékař-odborník by ji přivítal!

 

 

 

Podobně hystericky se vyjádřil i šéf resortu zdravotnictví Svatopluk Němeček s tím, že v návrhu by bylo, že hlavní slovo by mělo právě ministerstvi zdravotnictví. „Já si neumím představit, že bychom určovali ,zabíjecí´ oddělení, které by o tomto rozhodovalo,“ nechal se slyšet Němeček.  

Vláda zamítla návrh zákona o možném provedení eutanazie. Zatímco například ministři Mládek, Němeček a další ji odmítají jako vraždu a nástroj pro psychopaty, lékař-odborník by ji přivítal!

 

 

 

„Každý víme, jak to ve skutečnosti v mnoha nemocnicích, LDNkách či zařízeních funguje. Někde je ta péče skvělá, jinde doslova čekají na to, až ten nevyléčitelně nemocný zemře. Sama jsem to zažila s maminkou a bylo to strašné. Doslova mě prosila, abych jí něco píchla. Nikdy bych to neudělala, ale dnes to chápu,“ řekla Bleskove.cz Jana Míková.

 

Naprosto opačný názor na eutanazii má uznávaný dětský lékař a onkolog Pavel Boček, který se téměř denně setkává, když ne se smrtí, tak s lidmi, kteří jsou jí blízko.

 

„Eutanázii nelze chápat jako vraždu…Funguje to takhle například v Holandsku, kde je eutanazie jasně definována, právně, medicínsky a jinak ošetřena. Tou základní podmínkou, která mě přesvědčila o správnosti eutanazie, je skutečnost, že jde o svobodné, jasné rozhodnutí jedince. A to rozhodnutí přichází a je zpravidla prosbou ukončit něco nesnesitelného, obvykle bolest, zničující psychický stav, celkové vzezření a podobně,“ řekl pro Bleskove.cz MUDr. Boček.

 

Podle něj by se o této formě „zproštění života“ lidí měla vést kvalitní debata a neměli by o ní rozhodovat jen politikové od stolu. Ti často zaměňují „jablka za hrušky“.

 

„Nemám na mysli jen osoby velmi staré či onkologicky nemocné, nemohoucí, téměř v bezvědomí či nesvéprávné. Naopak! Rozhodnutí k provedení eutanazie vychází z plného vědomí pacienta, a pak nevidím důvod mu nevyhovět. Jistě, slyším mnoho odpůrců argumentovat, jak vynikající je dnes péče o těžce nemocné pacienty, jak jim lze prodlužovat život, jak se lze snažit zvýšit jejich kvalitu života. Ale umírání, a můj názor je podpořen řadou konkrétních případů či proseb pacientů, je období strašné. Prohrávat boj se zákeřnou nemocí, ztrácet zrak, sluch, či vidět jak na mém těle rostou nádory či vznikají rozsáhlé vředové rány - je toto kvalita života?,“ ptá se Pavel Boček, který nehovoří jen za sebe, ale za celou řadu dalších lékařů, sester, pečovatelů.

 

Ne všichni veřejně podporují eutanazii, ale téměř všichni říkají, že oni by „takto trpět nechtěli“. To znamená, že by v podstatě byli rádi za jistou formu možného odchodu ze života. MUDr. Boček námitky, že důležité pro umírající a třeba nevyléčitelně nemocné je kvalitní péče a láska bližních, bere rovněž s velkou nadsázkou.

 

„Bez pokrytectví si přiznejme, nepřejí i oni právě těm, které milují, vykoupení v podobě smrti? Nemůže člověk za jasného vědomí, takto trpící či postižený, mít poslední slovo? Svobodným rozhodnutím tak zvítězit nad nepřítelem s pocitem důstojnosti? Vyhýbám se záměrně otázkám a definicím právním, etickým, morálním, církevním, společenským a nakonec i ekonomickým. A už vůbec na tomto místě nedefinuji eutanazii pasivní. Ale prosím nespojujme obyčejné a kruté vraždy, byť zahalené do oparu eutanazie, s eutanázií skutečnou. Navíc dle průzkumů s ní souhlasí téměř 60 procent občanů ČR. Pojďme spíše znovu a seriózně o ní diskutovat,“ vybízí doktor Boček.

 


 
Linka