Horní obrázek
Linka
Paragraf
Pátek 26.04.2024 00:56
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

03. 07. 2007, Eutanazie ve světě

jp

Zdroj: mfd. Přečteno: 3124x

-> Zpět

Státy, kde je legální - Švýcarsko, Nizozemsko, Belgie, Oregon/USA

Švýcarsko: Trestní zákon toleruje asistovanou sebevraždu, pokud ji někdo nedělá ze zištných, egoistických důvodů. Poslední krok musí udělat sám pacient, který dostane sklenici s jedem. Ten mu může předepsat kterýkoli lékař a jed je k dostání na recept v lékárnách. Těmito službami proslula zejména firma Dignitas z Forchu, která je nabízí jako jediná i cizincům. U ní stojí asistovaná sebevražda v přepočtu šedesát tisíc korun. Ročně firma takto zprostředkuje smrt více než stovce lidí. Kromě ní se zabývají asistovanou sebevraždou i další organizace jako Exit, Humanitas a Ex International. Politici připravují větší regulaci tohoto „trhu“.

Nizozemsko: Vše je v režii lékaře. Eutanazie, které se tam říká „milosrdné usmrcení“, je možná pouze v nemocnicích, a to od roku 2001. Je svázána přísnými pravidly. Pacient musí trpět nesnesitelnou a nevyléčitelnou chorobou a ještě za vědomí o zákrok požádat. Každý případ se musí hlásit zvláštní komisi. I v Nizozemsku jsou kolem eutanazie vzrušené debaty, protože tam už bylo podle jedné medicínské studie usmrceno „milosrdným“ lékařem asi tisíc lidí bez jejich předchozí žádosti, i když se to obtížně prokazuje.

Belgie: Eutanazie byla legalizovaná v roce 2002, využívá ji asi třicet pacientů za měsíc. Eutanazii upravuje samostatný zákon. Nejde o asistovanou sebevraždu, poslední „lék“ podá pacientovi sám lékař. Pacient musí být při vědomí a svou žádost musí vyjádřit dobrovolně, opakovaně a písemně. Musí to být nevyléčitelně nemocný, jehož utrpení nelze zmírnit. Zvláštností Belgie je, že eutanazie je tu poskytována i nezletilým, kteří jsou při této příležitosti zplnoletněni. Musí jim však být minimálně 15 let.

Stát Oregon, USA: Zde je takzvaná „důstojná smrt“ možná jako v jediném americkém státě od roku 1997. Ve zdejším modelu se asi nejvíce vzhlížejí čeští zastánci eutanazie, protože ji tu stejně jako v Belgii upravuje dopodrobna speciální zákon. Za dobu existence zákona využilo této možnosti asi dvě stě lidí. V Oregonu mají přístroj, který si spustí sám pacient a jed mu začne proudit do žil.



-> Zpět

Linka