Horní obrázek
Linka
Stanoviska
Sobota 27.07.2024 09:52
Institut Karla Havlíčka Borovského
Souhlasíte s tím, aby náš právní řád umožňoval ukončení života nevyléčitelně nemocného člověka? (zdroj: CVVM 13.5.2015)
Ano (spíše ano) (66%)
 
 
Ne (spíše ne) (26%)
 
 
Neví (8%)
 
 
 
Mgr. Milan Hamerský

10. 04. 2012, Poděkování ministrovi Hegerovi

MjH

Zdroj: TZ IPD. Přečteno: 1012x

-> Zpět

U výročí 10.4. (2001 schválen první dosud* platný zákon o eutanázii v Holandsku), děkujeme ministrovi konzervativní TOP 09, že novela zákona o zdravotních službách platná od 1.4.2012 významně posiluje práva a suverenitu pacientů odmítnou marnou, utrpení prodlužující léčbu.

TZ 10.4.2012 Praha, Institut práva a demokracie (IPD)

Vážený pane ministře,

jménem organizace prosazující posílení práv umírajících na sebeurčení formou uzákonění asistované a aktivní eutanázie v ČR po vzoru Belgie a Švýcarska, vítáme každý posun tímto směrem. Dnes slavíme výročí 11. let od schválení prvního dosud* platného zákona legalizujícího aktivní eutanázii. V Evropě nejen Nizozemí, ale i Belgie, Lucembursko a Švýcarsko ušly za 11 let dlouhou cestu v milosrdné snaze zkrátit utrpení umírajících. I v ČR došlo k některým dílčím zlepšením. 

Novela zákon o zdravotních službách účinná od 1.4.2012, významným způsoben rozšiřuje práva pacientů v mnoha oblastech. Pro nás je podstatný posun v oblasti práva na odmítnutí léčby. To, že lékaři jsou povinni respektovat "dříve vyslovená přání" umírajících i v případě odpojení od přístrojů. Věříme, že nejasnosti kolem přesného provádění nepůjdou na úkor práv umírajících.

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás s výzvou, abyste otevřel diskuzi o dalším posunu směrem k posílení práv umírajících. Chceme stejně jako 61% občanů uzákonění asistované a aktivní eutanazie. Náš institut Vám nabízí jako základ pro přípravu zákona svůj návrh, který již prošel veřejnou diskuzí a jednáním pléna Senátu Parlamentu ČR.

Jsme přesvědčeni, že moderní pojetí konzervativní politiky kterou reprezentuje -TOP 09, umí překročit pokrytecké popírání problému, posílit práva a odpovědnost umírajících za způsob jejich vlastního, důstojného konce.

Přeje Vám hodně odvahy.

zodpovídá

Mgr. Milan Hamerský

 

*zákon přijatý v roce 1996 v jedné z provincií Austrálie, zrušil federální soud



-> Zpět

Linka